Her adrese tek bir tuşla ulaşabilecek yerli ve milli dijital dönüşüm altlığı Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin (MAKS) Türkiye tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MAKS’ın dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden biri olduğunu vurguladı.
İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve ASELSAN’ın bir araya gelerek başlattığı MAKS’ın Türkiye tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Engin Sarıibrahim katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “ASELSAN ile bir araya geldik, kolları sıvadık ve ‘bu projeyi bitireceğiz’ dedik. Eğer bu veriyi iyi işleyebilirsek, kimin nerede oturduğunu, binaların nasıl olduğunu, onlara nasıl ulaşabileceğimizi görürsek, aynı zamanda bir yerde meydana gelen afette o afete giden ekiplerin nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalabileceğini veri olarak koyabilirsek çok önemli bir süreci hep birlikte tamamlamış oluruz diye düşünüyorum. Çok büyük, kapsamı geniş, genişlemeye de müsait, vizyon proje. Bilginin iki boyutlu halden üç boyutlu hale geçtiği MAKS projesi kapsamında şu ana kadar 29 ilde 17 milyon adres, 8.3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekânsal hale getirilmiştir. 2015’te imzalanan projenin maddi büyüklüğü günün parasıyla 440 milyon liradır. 2019 sonu için nüfus bakımından ülkemizin yüzde 44.5’ini, yüzölçümü bakımından yüzde 35’ine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projenin tamamlanması 2020 sonunda gerçekleşmiş olacaktır. ” dedi.
“Belediyeler Birliği Akıllı Şehir Olma Konusunda Her Türlü Projeye Destek Verecek”
İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve ASELSAN tarafından geliştirilen Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’nin (MAKS) tanıtım toplantısına katılan TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TBB olarak akıllı şehirler konusunda yapılan her türlü projeye destek vereceklerini açıkladı. Konuşmasına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere projeye emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek başlayan Şahin, sistemin büyük bir altyapı oluşturduğuna dikkat çekerek MAKS’ın şehir yönetiminde sağlayacağı kolaylıklara değindi. Ülkelerin ve şehirlerin kalkınması için dünyadaki gündemi takip etmek gerektiğini söyleyen Şahin, “Hepimiz zamanın ve mekânın şahitleriyiz. Zaman ve mekân bize ne söylüyor? Dünya, sürdürülebilir kalkınma, insani ve çevresel kalkınma diyor. Bu nedenle çevreyi koruyarak çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmalıyız. Dünya akıllı ve güvenli şehirleri konuşuyor. Eğer dünyanın konuştuğu dili konuşamazsak hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil. Kendimizi yenilememiz gerekiyor.” dedi.
2014 yılında belediye başkanı olarak göreve geldiğinde ilk önce kent bilgi sistemi kurma talimatı verdiğini ifade eden Şahin, “MAKS’a dahil olmadan kurumsal kapasitenizi geliştirmeniz gerekiyor. Beşeri sermayeyi bu vizyona ulaştırmalıyız. Şehirlerde koordinasyon ve birlik çok önemli. İlçe ile, kamu yerele bilgi vermiyor. Ne kadar büyük bir sistem kurarsanız kurun, veriyi alamazsanız bu işi başaramazsanız. Ölçmediğiniz şeyi düzeltemezseniz. Bugün depremden, yangından bahsediyorsak, dünya koruyucu önleyici tedbiri konuşuyor. MAKS, koruyucu önleyici tedbirdir. MAKS’ın şehirlerimiz için ilaç olduğunu ve akıllı şehir hedefine büyük bir altyapı oluşturacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Başkan Şahin, TBB olarak yeni bir belediyecilik anlayışı geliştirdiklerini de sözlerine ekleyerek, “TBB olarak artık sadece araç ve hibe veren belediyecilik anlayışını bırakıyoruz. Akıllı şehir olma konusunda yapılan her türlü projeye destek vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
MAKS Yerel Yönetimlerin İşini Kolaylaştıracak
Türkiye’nin en büyük dijital dönüşüm projesi olarak nitelendirilen MAKS; Adres, yapı belgeleri ve TAKBİS entegrasyonu ile yerleşim alanları ve bu alanlardaki yapılaşmanın takibi ve denetimine, Kent ve e-belediye sistemlerinin geliştirilmesine, Ulaşım hizmetleri ve teknik altyapının (elektrik, su, doğalgaz vb.) etkin planlanması ve süratle yerine getirilmesine, Eğitim, sosyal donatı, huzurevi vb. sosyal ve kültürel tesislerin doğru planlanmasına, istatistiksel analizlerin yapılmasına katkı sağlayacak.