“SAFRANBOLU GÖNÜLLERE DOKUNAN HİZMETLERLE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU”

2017 Haziran ayından itibaren Safranbolu’da hem kaymakam hem de belediye başkanı olarak görev yapan ve o günden bu güne Safranbolu’da birçok yeniliğe imza atan Dr. Fatih Ürkmezer; “İlk günden bu yana Safranbolu’da Kaymakamlık gerek Belediyede her yaştan vatandaşa dokunan, vatandaşın belediyesini yanında hissettiği bir hizmet anlayışıyla hareket ederek güzel ve örnek çalışmalara imza attık.” dedi.

0
1248

Hem Kaymakamlık hem de Belediye Başkanlığı gibi iki meşakkatli görevi başarı ile yürüten ve gerçekleştirdiği başarılı projelerle dikkat çeken Dr. Fatih Ürkmezer, dergimiz tarafından online olarak gerçekleştirilen anket kapsamında halktan aldığı oylarla “Kent ve Başkan Ödülü’ne layık görüldü. Kayyım belediye kategorisinde UNESCO Miras Kenti Safranbolu’da gerçekleştirdiği hepsi birbirinden kıymetli hizmetlerden dolayı aldığı ödülü takdim etmek için makamında ziyaret ettiğimiz Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ile Safranbolu’da gerçekleştirilen başarılı proje ve çalışmalarla ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, yaptığı açıklamada; “2017 Haziran ayından itibaren Safranbolu’da hem kaymakam hem de belediye başkanı olarak görev yapıyorum. O zamandan bu zamana geçen 20 aylık süreçte öncelikle Safranbolu’nun hizmet anlamında neyi var neyi yok? Bunu ölçmemiz gerekti. Safranbolu 1994 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan; evleriyle, sokaklarıyla, mahalleleriyle ve yaşam kültürüyle bunun da hakkını veren sadece Türkiye’de değil, Dünya’da da tanınmış bir şehir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan önemli şehirlerden biri olan Safranbolu’da hem belediye başkanı hem de kaymakam olarak görevlendirilmek benim için büyük bir onurdu. Burada göreve başladığımız andan itibaren Safranbolu’da belediyeciliğin gereklerini tam anlamıyla yerine getirmek hem de özellikle sosyal belediyeciliğin, gönüllere dokunan belediyeciliğin tam anlamıyla yerine getirilmesi için ekip arkadaşlarımızla birlikte büyük bir özveri ile çalıştık. Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığının bir arada olması, bunun koordinasyonun sağlanması açısından da bizlere büyük bir desteği oldu. Bunun yanı sıra özellikle hükümetimizin ve Ankara’nın da bizlere çok önemli bir desteği oldu. Göreve geldiğimde de ifade ettiğim gibi ne yaparsak yapalım bunu tek başımıza yapma imkânımız yok. Bütün belediyedeki arkadaşlarımız ve kaymakamlıktaki arkadaşlarımızla işbirliği içerisinde birlikte bir ekip olarak çalışmamız gerekmekteydi. Sağ olsunlar tüm arkadaşlarımız da bizim tempomuza ayak uydurarak ekip olarak herkes taşın altına elini koyarak bütün faaliyetlerimizi yerine getirdik. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu faaliyetlerimizin halk tarafından yapılan bir oylama neticesinde takdir edilmesi ve ödüle layık görülmesi bizleri ayrıca sevindirdi ve onurlandırdı. Bu çalışmayı yürüten Kent& Başkan Dergisi’ne, ödüle bizleri layık gören ve bizleri takdir eden herkese teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızın gerçekleşmesinde büyük emekleri olan tüm mesai arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu başarı hepimizin ortak başarısı.” dedi3

“SADEP İLE HER HANEYE VE HANEDE YAŞAYAN İNSANA DOKUNUYORUZ”

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer’in talimatı ile projelendirilen ve Safranbolu’da her haneyi ve hanede yaşayan insana dokunmayı amaçlayan Safranbolu Acil Destek Projesi (SADEP) hakkında açıklamalarda bulanan Ürkmezer,“Belediyecilik sadece yol yapmak değil. Parke taşını da döşeyeceğiz tabi ama en önemlisi gönüllere giden yolların taşları döşemek. Onun için biz buradaki vatandaşlarımızın gönüllerine nasıl dokunuruz diyerek buna yönelik bir proje geliştirdik. Kaymakamlık ve belediye iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Safranbolu Acil Destek Projesi (SADEP).SADEP projesi kapsamında belediyemizde ekipler oluşturduk. Kıyafetinden kullandıkları materyallere kadar özel düzenlemeler yaptık. Tüm bu ekiplerdeki arkadaşları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde bir eğitime tabi tuttuk ve dönem dönem motivasyon eğitimleri ile vatandaşlık iletişim eğitimleri ile tanıştırdık.

SADEP Çalınmadık Kapı Bırakmayacak

SADEP Projesi ile ekiplerimiz; ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle tüm Safranbolu’yu geziyorlar. Gezdiklerinde kapıları çalıyorlar ve kendilerini tanıtıyorlar. Kendileri ile görüşmeyi kabul eden bütün evlere de önce sayın cumhurbaşkanımızın, sayın bakanımızın, sayın valimizin ve bizim selamlarımızı iletiyorlar. Özel geliştirdiğimiz formları doldurarak aile bilgilerini alıyorlar. Kısacası; kaymakamlık hizmetlerinden, belediye hizmetlerinden memnun oldukları, memnun olmadıkları neler var onları ediniyorlar. Böylece biz yaptığımız hizmetlerden memnuniyet oranını da öğrenmiş oluyoruz. Hangi birimimizin iyi çalıştığını, hangi birimimizin hangi alanda eksikliklerinin olduğunu da öğrenmiş oluyoruz. Sadece bunlarla da sınırlı kalmayıp ailede; engelli varsa, okuma yazma bilmeyen varsa, kendi özel durumlarından dolayı haklarını bilmeyenler varsa onları da hem bilgilendirip hem de notunu alıyorlar. Ayrıca evde küçük tadilatlar, büyük tadilatlar neye ihtiyaç varsa onların hepsini raporluyorlar ve kendileri hemen o raporlarını belediyemizin Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü’nde biriktiriyorlar.

“Kimin Neye İhtiyacı Varsa Ona göre Çözüm Üretiyoruz”

Biz düzenli olarak benim başkanlığımda yaptığımız toplantılarda da belediye Kültür İşleri Müdürümüz, Sosyal İşler Müdürümüz, İmar müdürümüz, Fen İşleri Müdürümüz, Temizlik İşleri Müdürümüz, Kaymakamlığa bağlı olarak çalışan Milli Eğitim Müdürümüz, Vakıf Müdürümüz gibi müdürlerimizle birlikte bu raporları değerlendiriyoruz. Okuma yazma bilmeyenleri hemen okuma yazma kurslarımıza dahil ediyoruz. Nakdi veya ayni yardıma ihtiyacı olanları hemen orada ilgili müdürlüğümüzün ilgili kısmana dahil ediyoruz. Aşevi ihtiyacı varsa aşevinin listesine dahil ediyoruz. Küçük tadilata ihtiyacı olanın tadilatını, temizliğe ihtiyacı olanın temizliğini yapıyoruz. Şuana kadar ilçemizde 3500 haneyi ziyaret ettik. 48 kişiyi okuma yazma kursuna, 68 kişiyi de yemek listesine dahil ettik. Bu 68 kişilik yemek listesindeki 18 kişiye de evde bakım ve temizlik hizmeti de veriyoruz aynı zamanda. Bunları da bir kereye mahsus değil düzenli bir şekilde yapıyoruz.

“Sadece İhtiyaç Sahiplerini Değil 7’den 70’e Herkesi Ziyaret Ediyoruz”

Biz sadece yardıma muhtaç insanları ziyaret etmiyoruz. Biz öğretmeni de iş adamını da emeklisini de belediye meclis üyesini de ziyaret ediyoruz. Dolayısıyla biz sadece 3500 hanede tespit edilen birkaç eve değil herkesin kapısını çalışıyoruz. Amacımız şu; vatandaşımızın ayağına gidip kendi derdini sorununu yerinde tespit etmek, bazen de bir selam ileterek vatandaşımızın gönlüne dokunmak. Yani tamamıyla vatandaşa dokunmaya yönelik, gönüllerine hitap etmeye yönelik bir faaliyet bu. Mart ayında bu projemizin bir yılı dolacak. Bundan sonrada belediyenin önemli sosyal projelerinden biri olarak da düzenli bir şekilde devam edecek.

SAFRANBOLU BELEDİYESİ DOĞUMDAN ÖLÜME KADAR VATANDAŞIN YANINDA

Hayata geçirdiğimiz sosyal projelerimizle hem doğum da hem de ölümde vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermeye ve hissettirmeye çalışıyoruz.

Hoş Geldin Bebek

Safranbolu’da tüm yaş gruplarına hitap edecek sosyal projelerimiz var. Doğumdan ölüme kadar Safranbolulu tüm vatandaşlarımızın yanındayız. Bu anlamda yeni doğan tüm çocuklarımıza yönelik hayata geçirdiğimiz hoş geldin bebek projemiz var. Bu projemiz kapsamında Safranbolu’da yeni doğan tüm çocuklarımızı evlerinde ziyaret ediyoruz. Belediye olarak bunları takip ediyoruz, başvuruları alıyoruz ayrıca sosyal medya üzerinden takip ettiğimiz doğumlar olursa bunları da arkadaşlarımıza iletiyoruz. Bazen ben, bazen eşim, bazen kültür müdürlüğündeki arkadaşlarımız bütün yeni doğan bebeklerimizin evlerini ziyaret ediyoruz. Evde yaptığımız ziyaretlerimizin amacı; hem aileye hayırlı olsun dileğinde bulunmak hem de bebeklerimiz ve anneleri için hazırladığımız küçük hediyelerimizi kendilerine takdim etmek.

Her Evlenen Çiftimize Kur’an-ı Kerim ve Türk Bayrağı

Yeni evlenen çiftlerimize Kur’an-ı Kerim ve Türk Bayrağı’ndan oluşan setimizi hediye ediyoruz. Bazen kendi kıydığım nikahlarda bazen de arkadaşlarımızın kıydığı nikahlarda tüm çiftlerimize bu setimizi hediye ediyoruz. İnşallah Dinimizin ışığı, göz nurumuz Kur’an-ı Kerim ve Atalarımızın bu cennet vatanı korumak adına döktükleri kanı ile oluşan en büyük değerlerimizden birisi Ay Yıldızlı Bayrağımız her daim yeni çiftlerimize yol arkadaşları olacaktır.  Bu Kur’an-ı Kerim ve Türk Bayrağı’ndan oluşan setimizi ayrıca tüm yeni doğan bebeklerimize yaptığımız hoş geldin bebek ziyaretlerinde de hediye ediyoruz.

“Sevinci De Acıyı Da Paylaşıyoruz”

Doğum ve evlenme çok önemli olduğu gibi ölüm de hayatın gerçeği. Göreve başladıktan sonra başlattığımız önemli bir projemizde tüm cenaze evlerine, hangi sosyal statüde olursa olsun, kim olursa olsun ekip arkadaşlarımız cenaze evlerine ziyaretlerde bulunarak hem baş sağlığı dileklerinde bulunuyorlar hem de küçük, tüm gelen misafirlere ikram etmesi için pide ve ayranımızı yanımızda götürüp acılı ailemize en azından zor zamanında yanında olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz.

Whatsapp İhbar Hattı

Sosyal anlamda yaptığımız ve insanlarımıza dokunan bu projelerimizi Safranbolu’da ilk defa biz başlattık. Bu projelerin hiç biri daha önceden yoktu burada. Dolayısıyla bu faaliyetlerimizin hepsi yeni başlayan faaliyetler. Yaptığımız bu proje ve faaliyetlerimizin dışında bir de iyi yönetim uygulamaları geliştirmeye çalıştık. Vatandaşın belediye başkanı, Kaymakama nasıl ulaşırız derdini ortadan kaldırmak için Safranbolu’da whatsapp ihbar hattı oluşurduk. Bu uygulamada yaklaşık bir yılı geçti. Buraya gelen bütün mesajları ben kendim okurum. Vatandaş bazen bayram mesajı atıyor, bazen kandil mesajı ama genelde vatandaş yolda çöp görüyor, yazıyor. Sorun görüyor, yazıyor. Biz bu uygulamayla vatandaşla aramızdaki tüm aracıyı kaldırmış olduk. Herhangi bir durumda vatandaş fotoğrafını çekiyor, atıyor. Böylece doğrudan iletişimi sağlamış olduk.

Halk Toplantıları

Bir de yüz yüze iletişimi sağlamak gerekiyordu. Bunun için de geçtiğimiz 2017 yılı içerisinde başlattığımız halk toplantıları var. Her pazartesi saat 14:00’de halk toplantısı yapıyoruz. Vatandaş geliyor birebir derdini anlatıyor. İlgili müdürlerimiz de orada vatandaşın; talep ve istekleri doğrultusunda yapılması gereken ne varsa onu yerine getiriyor. Kimine yasal bilgi vermek gerekiyor, kimine talimat vermek gerekiyor. Biz vatandaşımızı doğrudan bilgilendiriyoruz. Not aldıklarımızı Kaymakamlığa, Valiliğe yazıyoruz. Böylece kendi içimizde de bir iş denetimi oluşturuyoruz. Sürecin takibi sonrası da vatandaşımızı da sorun ve talepleri ile ilgili sorununuz hallolmuştur ya da olmamıştır diye bilgilendiriyoruz.

“Engellilerimizi Unutmadık”

Safranbolu’daki her kesime ulaşmaya çalışırken engelli vatandaşlarımızı da unutmuyoruz. Engelli vatandaşlarımız için engelsiz şarj istasyonlarımız var. Şuanda da iyi bir şekilde kullanılıyor. Bununla birlikte biz ihtiyacı olan engellilerimize engelli aracı vermeye de devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 23 Nisan ayında bütün dünyadan çocuklarımızı toplayıp dünya miras çocukları Safranbolu’da buluşuyor etkinliğini de burada gerçekleştirmiş olduk. Onun dışında hastane ziyaretlerimiz var. Bunlar hep vatandaşlara dokunan işler. Bunların olması ve artması için çalışmaya devam ediyoruz.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ

Önem verdiğimiz ve üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan biri de Eğitim konusu. İlçe sınırları içerisindeki tüm eğitsel çalışmalarımızı Kaymakamlık ve Belediye olarak yerinde görerek ve yerinde tespitler yaparak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tüm öğrenciler bizim geleceğimiz ana projesi çerçevesinde öncelikle okumayı öğrenme projemizi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında hem 2017-2018 eğitim öğretim yılında hem de 2018-2019 eğitim öğretim yılında Safranbolu ilçesindeki bütün birinci sınıf öğrencilerine Milli Eğitim Müdürlüğümüz işbirliğiyle belirlediğimiz kitap seti hediye ettik. Geçen sene 700’ün üzerinde bu sene de yaklaşık 750 civarında birinci sınıf öğrencisine okumaya geçtikleri Aralık, Ocak aylarında bu kitapları yerinde teslim ettik.

Okumayı Öğrendim Projesi

Çocuklarımıza sadece kitap dağıtımı yapmadık. Ayrıca bir mektup kaleme aldım. Aileleri ve öğrencileri tebrik edici, Safranbolu’daki eğitim durumuyla ilgili bilgi verecek şekilde. Bütün okumaya geçen çocukların ailelerine bu mektubu ulaştırdık. Böylece hem çocuğa, hem aileye değer verdiğimizi hem de çocuklarının okumaya geçerek ne kadar önemli birşey başardıklarını anlatmış olduk. Şimdi görüyoruz ikinci sınıf çocukları geliyor, bazen biz onlara gidiyoruz. Hepsi geçen sene aldıkları mektubu halen saklıyorlar. Böylece bire bir çocuklara da ailelere de ulaşmış olduk. Bunu da okumayı öğrendim projesi çerçevesinde yaptık.

Okullara ve Öğrencilere 40 Bin Kitap

İlkokul birinci sınıf öğrencilerine bunu yaparken lise öğrencilerine de Ali Fuat Başgil’in “Gençlerle Baş Başa” kitabını özel olarak bastırdık. Bu kitapta çocuklara, gençlere küçük öğütleri var. Yine ben bu kitaba bir ön söz yazıp özel basım yaptırdım. 2018 yılı içerisinde. Safranbolu’daki bütün lise öğrencilerine, 9-10-11-12 sınıf öğrencilerine hediye ettik bir başucu kitabı olarak. Yine bu sene tüm ortaokul öğrencilerine Ömer Seyfettin’in eserlerini okul kütüphanelerine kazandırdık. Lise öğrencilerimiz için de “Milli ve Manevi Şahsiyetlerimiz” adında bütün Türk-İslam düşünce tarihine hitap etmiş, bizim değerli şahsiyetlerimizin hepsinin hayatlarının ve değerlendirmelerinin yer aldığı özel bir kitap satın aldık ve bu onları da lise ve ortaokul kütüphanelerinin hepsine verdik. Sadece bir yıl içerisinde bütün bu kitaplarla beraber şuanda 40 bin kitabı okullara ve öğrencilere kazandırmış olduk.

Z Kütüphane

Bunları yaparken özellikle okul kütüphanelerinin gelişmesini esas almaya çalıştık. MEB iş birliği içerisinde sadece Safranbolu’da değil şuan Karabük’te Z kütüphane yokken şuan Safranbolu’da 6 tane Z kütüphanemiz var. Z kütüphanelerimizi de 2018 yılı içerisinde faaliyete geçirdik. Oluşturduğumuz Z kütüphanelerine giden çocuklarımız bilgisayardan internet ortamında ve kitaplarla daha temiz, daha güzel bir ortamda çalışmış oluyorlar.

 “Safranbolu’da Gelecek Kodla Gelecek”

Z kütüphanelerinin de yaşaması için kodlama sınıfı oluşturuyoruz. Şuanda bir tane okulumuzun kodlama sınıfı oluştu. Diğer okullarımızın da kodlama sınıflarıyla buluşması için çalışmalarımız devam ediyor. Özel bir okul bize bu konuda destek vermek istediğini iletti. Bir proje hazırlandı. Bu sene bir okulumuzu örnek okul olarak seçerek ‘Safranbolu’da Gelecek Kodla Gelecek’ projesiyle bir sınıfı tamamıyla kodlama sınıfına dönüştürüyoruz. Özel bilgisayarlarıyla, kodlama materyalleriyle, üç boyutlu yazıcısıyla ve diğer tüm detaylarıyla örnek bir kodlama eğitimi sınıfı oluşturacağız. Çocukların kodlamayla, yeni bir dille tanışma fırsatını oluşturmuş olacağız.

Genç Kalemler Projesi

Çocuklarımızın sadece okuma anlamında değil yazma anlamında kendilerini geliştirebilmeleri için başlattığımız önemli projelerimizden biri de Genç Kalemler Projesi. Yerel medya, yazılı veya internet medyası çok önemli çocuklarımızın içinde bu alanda bir cevher var belkide. Biz genç kalemler projesiyle birlikte Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte özel bir ekip oluşturduk. Lise çağındaki çocuklarımız başta olmak üzere tüm çocuklarımızın kendi duygu ve düşüncelerini deneme, şiir gibi alanlarda yazılar yazmasını istedik. Afişler ve logolar tasarladı. Çocuklarımız bunları yazdılar. Medyayla da protokol imzaladı Milli Eğitim Müdürlüğü. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayından geçen yazıları biz internet sitelerinden, yerel gazetelerde ve basılı medyada yayımlanmasını sağladık. Hala da yayınlıyoruz. Çocuklar böylece kendi yazdıklarını gazetelerde internette gördüler. Onları yazmaya teşvik ettik böylece. Çok güzel şiir deneme ve yazılar da ortaya çıktı. Bunları da inşallah Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğiyle kitap haline getirip okul kütüphanesine yazdıkları yazıları kazandıracağız. Bu projeyle çocukların edebiyatla da tanışmalarını sağlamaya çalıştık.

 “Safranbolu’daki Bütün Çocuklarımızı Sinemayla Buluşturduk”

Çocuklarımızın ders noktasında gelişim göstermeleri kadar önemsediğimiz ve üzerinde durduğumuz bir diğer önemli konuda özellikle hepimizin elini taşın altına koyması gerektiği bağımlılıkla mücadele konusu. Bu noktada çocukları iyiye yönlendirmek gerekiyor. Bunun için de çocuklarımızı, kültür sanat ve sporla tanıştırmamız gerekiyor. Bu konuda geçtiğimiz yıl başlattığımız faaliyetle bütün çocuklarımızın sinemayla tanışmasını sağladık. Sadece Safranbolu ilçe merkezindeki çocuklara değil,  köylerimizdeki çocuklarımızı da projeye dahil ettik.  Bu güne kadar farklı film gösterimleriyle 12 binin üzerinde çocuğumuzu sinemayla tanıştırdık. Patlamış mısır ikramına kadar yaptık. Kültür Bakanlığımız da bu sene başladı. Genç nesillerin sinemayla, tiyatroyla, müzikle iç içe olması önemli. Ne kadar iyiyi gösterirsek o kadar kötü alışkanlıktan uzak tutmuş oluruz.

Sanat, Kültür ve Sporla Daha İyiye Daha Güzele

Amacımız; bağımlılığa karşı çocuklarımızın iyiye, doğruya ve güzele yönelebilmesini sağlamak noktasında sanatla, kültürle, sporla tanışmasını sağlamak. Bu anlamda çocuklarımızın sporla tanışmasını sağlarken çeşitli ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Bunu karşılamak noktasında bütün spor malzemelerimizi aldık. Bütün okullarımıza spor malzemelerini dağıtacağız. Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde hayata geçirilen İçişleri Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın da desteği ile yürütülen Sporda Kal Projesi’ne de bu projemizle dahil olmuş olduk. Spor malzemelerinin yanında spor alanlarının oluşturulması da önemli bir ihtiyaç. Biz bu anlamda da Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’yla bir protokol yaptık. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı bize maddi destek sağladı. Belediye bütçemizden de ilave yaparak farklı mahallelerimizde yeni spor alanlarının yapım çalışmalarına başladık. Şuan da farklı mahallelerimizde bir basketbol sahası ve bir futbol sahasını tamamlayarak faaliyete geçirdik ve şuanda Barış Mahallemizde bir tenis kortuyla basketbol sahamızın inşaatı devam ediyor. Ayrıca yine Barış Mahallemizdeki tenis kortunun yanına yeni nesil bir kapalı spor salonu yapıyoruz. En geç Eylül ayında faaliyete geçmiş olacak. Basketbol sahası ve tenis kortuyla beraber o alanı spor alanına çevirmeyi düşünüyoruz.

 “Çocuklarımıza Safranbolu’yu Gezdirdik”

Safranbolu Dünya Miras Kenti, bu sene 1 milyon 200 bin turist sayısına ulaştı. Bütün dünyadan gelip burayı ziyaret ediyorlar. Ama bizim çocuklarımız Safranbolu’yu ne kadar biliyor? Safranbolu’daki çocuklarımız Safranbolu’yu ne kadar tanıyor? Çocuklarımızın yaşadıkları yeri bilmesi ve tanıması için de özel okul dâhil 4. Sınıf, 8. Sınıf ve 12. sınıf öğrencilerimizi aldık, öğretmenleri ve belediye personelleri olmak üzere aklınıza gelen bütün tarihi yerleri gezdirdik. Bağlar gazozu ve Safranbolu simiti ikram ettik. Bu proje kapsamında 6 bin çocuğa Safranbolu’yu gezdirmiş olduk. Birçoğu ilk defa böyle bir gezi yaptı. Kendi çocuklarımız burayı bilmiyor. Bunu yerine getirmiş olduk. İnşallah bahar ayıyla birlikte bu etkenliğimizi tekrar başlatıp tüm çocuklarımızı gezdirmiş olacağız.

“Müzik Okulu Çocuklarımızın Gözdesi Haline Geldi”

Çocuklarımızın iyiye ve güzele yönelebilmesini sağlamak noktasında Müzik Okulu oluşturduk. Geçtiğimiz yazın başında faaliyete geçti. 225’in üzerinde çocuğumuz ücretsiz olarak kurs görüyor. Piyanodan kemana, bateriden violensele kurs görüyorlar. Her çocuk ücretsiz olarak bunlardan faydalanabilir. Okullarımız müzik derslerinde de oraya giderek müzik aletleriyle tanışıyor, kendini geliştirme imkanı buluyor. Bana gelen talepler doğrultusunda ivedi olarak 1 tane daha açmamız gerektiğini görüyoruz. Bu çocukların ön planda olması için açılışlarda izliyoruz, izlemeye devam edeceğiz.

“Destek Başarıyı Da Getirdi”

Müzik denince tabi bizim bir de güzel sanatlar lisemiz var. Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesi ekibini düzenlenen bir yarışmada destekledik. Her şeyleri ile ilgilenip destek verdik.  450 okulun katıldığı yarışmada Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisemiz Türkiye 1.’si oldu. Geçtiğimiz günlerde kendilerini hem teşekkür hem tebrik etmek için bir organizasyon gerçekleştirdik. Bizim bütün faaliyetlerimizde etkinliklerimizde onları kullanıyoruz, konser veriyoruz. Geçtiğimiz Aralık ayında Safranbolu’da Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil oluşunun 24. yılıydı bu nedenle güzel sanatlar lisesi orada konser verdi. Ama ondan önce bizim müzik okulunda eğitim alan öğrencilerimiz 500 kişi üzerinde kişiye orada konser verme imkânını ve çocuklar kendilerini gösterme imkanını buldular.Çocuklarımız, kendilerine güvenleriyle beraber daha iyi yerlerde olacaklar.

Çocuklar ve Fidanlar Birlikte Büyüyor

2018 yılı Mart ayında Orman Genel Müdürlüğümüzle beraber Belediye ve Kaymakamlığımız işbirliği içerisinde bir proje başlattık, Çocuklar ve Fidanlar Birlikte Büyüyor. Ayrıca, öğretmenlerimizi de projemize dahil ettik. Çocuklar ve Fidanlar Büyüyor projesi kapsamında fidan dikimlerimiz devam ediyor. Fidan dikmeye devam edeceğiz. Proje kapsamında 15 bin fidanlık orman alanı oluşturulmuş oldu. Orman Bakanlığı da bütün Türkiye çapında böyle bir proje başlattı. İsmi ise ‘Fidanlar Fidanlarla Büyüyor’ projesi. Bütün öğrencilerimizle başlattığımız bu proje ile oluşturduğumuz alan 10 yıl sonra güzel bir orman olarak Safranbolu’ya nefes olacak ve Her çocuğumuzun da bir fidanı olmuş olacak.

 “Safranbolu’daki Bütün Öksüz ve Yetim Çocukların Yüzünü Güldürdük”

Safranbolu’daki bütün öksüz ve yetim çocuklara kendim kaleme aldığım bir mektup ulaştırdık. Kendilerinin yanlarında olduğumuzu, taleplerinin olup olmadıklarını sorduk. Kimi ziyaret etmemizi istedi kimi bisiklet, uzaktan kumandalı araba istedi. 226 çocuğa hepsinin bütün ihtiyaçlarını karşıladık. Sadece belediye ve kaymakamlık bütçesinden değil bazı hayırsever vatandaşlarımızın da destekleriyle bütün çocuklarımızın isteklerini karşılamaya çalıştık. 1

“SAFRANBOLU’NUN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKARAK, GELECEĞE TAŞIYORUZ”

Safranbolu’nun korunması, geliştirmesi için sosyal belediyeciliğin yanında fiziki belediyeciliğin de en üst seviyede ele alınması gerekiyor. Bu kapsamda biz de Safranbolu’da bulunan Akçasu Kanyonu turizme kazandırma noktasında bir proje faaliyeti geliştirdik. Bataklık olmuş, kullanılmayan bir yeri turizme kazandırıp Akçasu Kanyonunu yeni bir destinasyon merkezi olarak turizme açtık. Yaklaşık 2 milyon liralık projenin %’20’si belediye bütçesinden tamamlanarak Akçasu Kanyonu yenilenen görüntüsüyle turizme kazandırıldı.

Bir de Akçasu kanyonuna bakan, klasik Safranbolu mimarisine haiz tarihi evlerimiz var. Orası için de Kültür Bakanlığı’na proje başvurusu yaptık. 17 evin projesinin biz çizdik. Kültür Bakanlığı maddi destek sağladı.  Bu projelerin şuanda 15 tanesi Koruma Kurulundan geçti, hazır elimizde mevcut 2 tanesi de Nisan ayına kadar tamamlandıktan sonra toplamda 17 evin projesi hazırlanmış olacak ve bu evlerle ilgili çalışmalara başlanacak. Yine çarşı bölgesindeki 67 dükkânı biz aldık ve yine belediyeyle işbirliği çerçevesinde Semerciler Sokaktaki 67 dükkânın dış cephe restorasyonunu gerçekleştirip vatandaşın hizmetine sunduk.

Safranbolu’yu Safranbolu yapan o evlerinde, caddelerinde, çarşınında tekrardan gelecek kuşaklara daha iyi koşullarda aktarmak çalışmaya devam ediyoruz. Baktığımız zaman sadece restorasyon anlamında Akçasu’da 2 milyon liralık, Akçasu evlerinde 550 milyon liralık, çarşı bölgesi için bir milyon liralık restorasyon çalışması sağlamış olduk.

Tarihi Çarşı bölgesinde bulunan Safranboluluların yıllardır toplanma mekânı olan, her bayramda, bayramlaşma törenini burada yaptığımız Asmaaltı’mız var. Orası ile ilgili Mimarlar Odasıyla bir çalışma yürütüyoruz. Projesi hazırlanıyor. İnşallah Asmaaltı’mızı aslına uygun bir şeklide, bölgedeki 23 tane dükkânla birlikte restore edip yine Safranbolu turizmine kazandırmış olacağız.

Yine Safranbolu’ya gelen herkesin ziyaret ettiği Kaymakamlar Evi çok meşhur ve oranın tahsisini Kültür Bakanlığı’ndan aldık. İçişleri Bakanlığı da Hizmet Birliği de sağ olsun bize maddi destek sağlayacak. Orayı da tekrardan elden geçirip hem orayı restore edeceğiz hem de müzecilik mantığıyla güzel bir müze olarak turizme kazandıracağız.  Zaten müze olarak ziyaret ediliyor şuanda ama daha sağlıklı bir şekilde hizmet vermesini sağlamak arzusundayız.  Bu da 2 milyon TL’nin üzerinde bir proje.

Bir de tabakhane projesi var. Tabakhane projesini de biz hazırladık. Bu projeyi de Kültür Bakanlığına sunduk. Kültür Bakanlığımız da buraya ekip gönderdi. İnşallah Tabakhane projemizle Safranbolu’yu Safranbolu yapan asıl değerler olan tabakçılık ve yemenicilik geleneklerinin yaşatılması sağlayıp bunu da turizme kazandıracağız.

Bizim tarihi çarşı bölgemizde büyük bir otopark sorunumuz var. Bu sorunu çözmek noktasında tabakhane projemiz kapsamında 300 araçlık bir otopark alanı yapacağız. Hıdır bölgemizde zaten bir otoparkımız var. Ayrıca tarihi çarşının 3 çıkışı var. Bartın çıkışına da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da desteği ile 350 araçlık otopark ve karavan parkı yapacağız. Buraya karavanla çok turist geliyor. Karavanla gelen insanlar bu park alanına aracını bağlayacak ve elektrik, su, kanalizasyon gibi bütün ihtiyaçları orada karşılayacak. Orada konaklayacak ve belediyemizden bu şekilde bir hizmet sağlamış olacak.

Ayrıca tümülüsümüz var. Tümülüs projemiz şuanda kurulda onaylandıktan sonra, Kültür Bakanlığı, Valilik ve İl Özel İdareyle birlikte Belediyemiz Tümülüs’ü de ziyarete açmış olacak. Böylece Safranbolu da ayrı bir turizm destinasyonu kazanacak.

İtfaiye Binası Hizmete Açıldı

Ayrıca yaklaşık 2 milyonluk bir yatırımla yeni hizmet binası olarak itfaiye binasını oluşturarak faaliyete soktuk. İtfaiye, bizim açımızdan çok önemli. Çünkü buradaki konaklar ahşaptan ve yangına elverişli. Bu anlamda önemli bir projeyi daha ilçemize kazandırdık. Tarihi çarşıya yakın bir yerde olduğu için itfaiye anında müdahale etme şansını da sahip. Bu projeyle tam donanımlı ve daha modern bir alanda hizmet etme imkânı sağladık. Ayrıca biz personelin eğitilmesi hususunda da çalışmalar yürüttüğümüz gibi dar sokaklarda bile hareket edebilecek bir itfaiye aracını da itfaiyemize kazandırdık. Dar sokaklara da yaşanan olaylara hemen o küçük itfaiye aracı müdahale ediyor.

Millet Bahçesi ve Millet Kıraathanesi

Safranbolu’da Mart-Nisan aylarında hazırladığımız bir Millet Bahçesi projemiz vardı. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın ilçemize gerçekleştirdiği ziyarette kendisine projemizi sunarak yatırım programına aldırdık. Bakanlığımızın destekleri ile Safranbolu’ya 21 bin 400 m2 alana bir millet Bahçesi Projesine Başladık. Projemiz hazır inşallah en yakın zamanda ihalesini yapacağız. Safranbolu yeni bir mesire alanına kavuşacak. İçinde; yürüyüş yolları, bisiklet yolları, spor alanları, gece pazarı, millet kıraathanesinin de olduğu, vatandaşımızın gelip gayet rahat bir şekilde hem sporunu, hem yürüyüşünü yapacağı hem de ailesiyle vakit geçirebileceği, içinde doğayla baş başa kalabileceği bir millet bahçesini de Safranbolu’ya inşallah kazandırmış olacağız. Ayrıca şuanda da ilk millet kıraathanemizi tamamladık. Öğrencilerimizin istediklerinde rahatça ders çalışabilecekleri sakin bir ortam. Yine burada oluşturulan kafeteryada ücretsiz olarak çaylarını içebilecekler, keklerini yiyebilecekler, ücretsiz internetten faydalanabilecekler

Mahallelerimizi Asfaltla Tanıştırdık”

Asfalt, parke taşı gibi yaptığımız çalışmalar aslında bizim yapmamız gereken çalışmalar. Bizim burada hiç asfaltla tanışmamış Musalla Mahallesi, Barış Mahallesi gibi mahallelerimiz vardı. Bu mahallelerimizi asfaltla tanıştırdık. Sadece 2018 yılında 30 kilometre asfalt yaptık. Köyleri de kattığımız da bu oran 60 kilometreyi buluyor. Karabük genelinde köylerde sıcak asfalt çalışması gerçekleştiren ilk biziz.  Yani kısaca alt yapısından üst yapısına kadar, Geleceğe yönelik projelerine kadar bütün biz Safranbolu’da tamamlamış olduk. Bununla beraber, içme suyu alt yapısıyla ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir projemiz var onu da takip ediyoruz. O da yaklaşık 15 bin liralık bir proje.

“Çevre Sağlığı ve Çevre Bilincinin Oluşmasında Öncü Şehirlerden Biriyiz”

Birçok proje gerçekleştirdik ama en güzel projelerimizden biri de naylon poşetle mücadele anlamında. Türkiye’de ilk olarak biz başlattık. Şuanda Safranbolu bez poşet anlamında Türkiye’de ilk kullanan şehir. Safranbolu, bu sayede naylon poşetle mücadelede ve çevre bilincinin yerleşmesinde bir marka olarak kendini öne çıkarmış oldu. Bunu da sağolsun Çevre ve Şehircilik Bakanımız daha da taçlandırdı. Safranbolu sıfır atık konusunda Türkiye’de pilot ilçe oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Emine Erdoğan öncülüğünde yürütülen sıfır atık projesinin Safranbolu’da uygulanmaya başlanmasıyla beraber, artık Safranbolu sokaklarında çöp kamyonu görmeyeceğiz. Çünkü artık ürünler dönüştürülecek. Kağıt, kağıt olarak, plastik, plastik olarak, cam da cam olarak ayrıştırılarak dönüştürülecek. Diğer ürünlerde kompost yapılarak, dönüştürülmüş olacak. Bu proje,  Safranbolu’nun bundan sonraki kaderini de tamamıyla değiştirmiş olacak. Safranbolu’nun sıfır atık projesinde pilot ilçe olması bizleri çok gururlandırıyor. İnşallah Çevre ve Şehirclik Bakanlığıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bir ekip gelip Safranbolu’da “Neyi, ne yapabiliriz? Bakacak ve hepsi adım adım planlanacak. Böylece Safranbolu’da var olan önemli sorunlardan biri olan çöp problemi de ortadan kalkacak. Çünkü vahşi depolama var burada. Biz vahşi depodan da kurtulmuş olacağız. Ayrıca bundan sonra oluşabilecek çöplerinde kaynağını tüketmiş hale geleceğiz. Bu da hem çevre ve insan sağlığı açısından hem de görüntü kirliğinin ortadan kaldırılması açısından şehrimize artı bir değer katacak.

“Daha Fazlasını Daha iyisini Yapma Çabasında Olduk”

O, onu yaptı. Bende onu yapayım değil, iyiyi yapın derim ben her zaman. Dolayısıyla biz iyiyi sunalım, iyiyi gösterelim amacında olduk hep. Sanatsa sanat, kültürse kültür. Her alanda toplumun her kesimini iyiye ve güzele yöneltmek ve yönlendirmek amacındayız. Bu anlamda imkânlarımız var. Mesela eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında insanlarımızın ve özellikle çocuklarımızın kendilerini geliştirebilecekleri imkanlar sunuyoruz. Kuran kurslarımız zaten var. Onun dışında diğer kurslarla halk eğitimin yaptığı kurslar var. Yine bizim SAKEM’imiz var. SAKEM bünyesinde bizim yaklaşık 5 bin üzerinde kursiyerimiz var. O’da devam ediyor. Her yaştan ilkokuldan, ortaokuldan, kadınlardan erkeklerden, okuma yazma kursundan, rölyef kursuna, resim yapma kursundan Rusça kursuna kadar her türlü kurslarımız var. Onları ben saymıyorum onlar zaten 8 farklı mahallemize devam ediyor. Biz bu alanları nasıl zenginleştiririz, nasıl üretime katabiliriz? Onun çabası içerisindeyiz. Yaptık oldu ya da nasıl olsa var mantığında olmadık hiçbir zaman. Neler yapabiliriz düşüncesiyle hareket ediyoruz. Nitekim bu düşüncenin bir ürünü olarak baktığımızda Türkiye’de ilk kez bizim tarafımızda uygulamaya konulan bez çantaları biz orada üretiyoruz. İŞKUR kursu açtık file yaptırıyoruz. Kadınlar para kazanıyor. Bunlara da böyle bakmak gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.