ARMUTLU JEOTERMAL SU SİSTEMİ (ARJESS)PROJESİ TAMAMLANDI
Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttükleri,Türkiye’de örnek proje olarak gösterilen ARJESS (Armutlu Jeotermal Su Sistemi) Projesinin tamamlandığını söyledi.
ARJESS Projesikapsamında termal suyun Tavşantepe mevkiinden Bozburun mevkiine taşınması ve ara terfi istasyonu yapım çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Birkan, proje kapsamında yürüttükleri çalışmalarla ilgili, “Arjess Projesi öncesi Belediyemize ait 3 adet kuyudan 8 lt/sn. termal su üretimi yapılmaktaydı.Proje sonrasında 4 ayrı kuyu açılmış ve üretim miktarı 120 lt/sn. debinin üzerine çıkartılmıştır.Toplamda 5 adet terfi merkezi ve 1 adet 1000 tonluk termal su deposu yapılmıştır.Proje kapsamında; yaklaşık 12 km. jeotermal isale hattı çekilmiştir. Bu hatlar ön izolasyonlu özel jeotermal borular ile termal tesislere ulaştırılmıştır.2015 yılında açılan 2 ve 3 numaralı kuyulardan 75 derece sıcaklıkta ve 60 LT/saniyenin üzerinde termal su üretimi yapılmıştır. Bu kuyular ile birlikte üretim 100 LT/sn. debinin üzerine çıkartılmıştır.2012 yılında Belediyemiz tarafından açılan 1 numaralı kuyudan ise; 74 derece ve 41 lt/sn. termal su üretimi yapılmıştır.Üretilen termal sular tam otomasyonlu ve frekans kontrollü terfi merkezlerine gönderilmekte ve bu terfilerden ihtiyaç durumunda termal tesislere su basılmaktadır.2015 yılında Belediyemiz tarafında yapılan çalışma ile ilçe merkezimizdeki kamu binaları ve camilerimiz jeotermal enerji ile ısıtılmıştır. Arjess Projesi; ülkemizdeki diğer termal kaynaklı kurumlara örnek olmuştur.” Açıklamasında bulundu.
“ARJESS İlçede Bu Güne Kadar Yapılan En Önemli Projedir”
Tamamlanana ARJESS Projesinin ilçede bu güne kadar yapılan en önemli proje olduğuna vurgu yapan Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, “Armutlu Jeotermal Su Sistemi (ARJESS) Projesi kapsamında, termal su üretimini artırmak amacıyla yapılan kuyu geliştirme çalışmalarımız son buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğini alan ARJESS projesi ile Marmara’nın şifalı termal suları, yaklaşık 30.000 yatak kapasiteli tesislere altyapı oluşturuyor.
Marmara yarımadasının en ucunda üç tarafı deniz ile çevrili, şifalı kaplıca sularına sahip ve her tarafı ormanlar ile kaplı güzel ilçemiz Armutlu’nun dört mevsim turizm merkezine dönüştürmek için büyük bir titizlik ile çalışmaktayız. İlçemizin sahip olduğu jeotermal kaynakları etkin, verimli, ekonomik ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmak için çalışıyoruz. 2015 yılında jeotermal enerjiyi sadece turizm amaçlı değil, jeotermal ısıtmada da kullanmış bulunmaktayız. Ayrıca proje kapsamında termal suyun, turizmin yanı sıra jeotermal seracılık ve meyve kurutmacılığı alanlarında da kullanımı için fizibilite çalışmaları yapılacak olup entegre kullanımlarda değerlendirilecektir.”
“Armutlu’da Örnek Projelere İmza Attık”
Armutlu’da, önemli ve örnek gösterilecek projelere imza attıklarını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Armutlu’nun adından söz ettiren, sorunsuz ve daha yaşanılabilir bir cazibe merkezi haline gelmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Mehmet Birkan, göreve başladığı 2004 tarihinden itibaren yoğun, özverili ve başarılı bir çalışma temposuyla Armutlu ilçesinin hak ettiği çehreye kavuşması için çalışmalara aralıksız devam etmiş 2009 seçimlerinde ise halkın desteği daha da artmış ve oyların %58’lik kısmını alarak ikinci kez belediye başkanı seçilmiştir. 2014 yerel seçimlerinden de başarıyla çıkarak 3. Dönem belediye başkanlığı görevini yürütmekte olan Mehmet Birkan, 14 yıllık Belediye başkanlığı döneminde Armutlu’ya sayısız proje ve eserler kazandırdı.“Sadece vaat ettiklerimizle kalmıyor günün ve şartların yönlendirmesine dayalı projeleri de hayata geçirmeyi sürdürüyoruz.” diyen Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Armutlu’ya kazandırdıkları en önemli proje olan Arjess Projesi dışında da birçok önemli projeye imza attıklarını belirterek 2017 yılı içerisindegerçekleştirdikleri projelerle ilgili ise dergimize şu bilgileri verdi: “Armutlu tarihinin en büyük ve en önemli projesi olan Armutlu Jeotermal Su Sistemi Projesi (ARJESS) ile jeotermal su kaynaklarımızı artırarak ısıtma başta olmak üzere farklı alanlarda kullanımını sağlayarak önemli ve örnek bir projeye imza attık. Bunun dışında şehrimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda gerçekleştirdiğimiz önemli yatırımlarla hem şehrimizin çehresini değiştirdik hem de şehrimizin değerine değer kattık. Kamulaştırma çalışmaları çalışmalarımız kapsamında Maliye hazinesine ait yaklaşık 50 dönüm arsa 4 kamulaştırma yöntemi ile belediyemize kazandırılmıştır.
DOĞALGAZ HASRETİ SONA ERDİ
Uzun yıllardır beklenen ve ilçemizin en önemli sorunlarından biri olan Doğalgaz çalışmalarımızı tamamladık. 120 km ye yakın ana ve ara hatlarla birlikte 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan doğalgaz altyapısı bitirilmiştir. Abonelik işlemleri ile ilgili altyapı çalışmaları ve yetkili firmalara yaptırılan projelerle birlikte Aralık ayında abonelikler başlamıştır.
“İçme Suyu Altyapısını Yeniliyoruz”
İlçemizin su ihtiyacını kesintisiz ve sorunsuz hale kavuşturmak amacıyla Kendi öz kaynaklarımızla hayata geçirdiğimiz proje kapsamında ilçemizde içme suyu isale hattını yeniliyoruz. Yaklaşık 8000 metre PE 100 içme suyu borusu alınarak ilçenin içme suyu altyapısı komple yenilenmektedir. Proje maliyeti 1.623.829,90 TL olan içme suyu hattı yenileme projemiz kapsamında yürütülen çalışmalarımız devam ediyor. İnsan sağlığını tehdit eden asbestli şebeke dağıtım hattının yenilenmesi çalışmalarımızın yanında İlçemizin içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere yaklaşık 4.500.000,00 m3 su kapasiteli bir içme suyu göletinin projesini hazırlayarak projelendirme çalışmaları tamamlanmıştır. Ayrıca 3000 adet kontaksız elektronik kartlı ön ödemeli su sayacı alarak sayaçların değiştirilmesi çalışmalarımızı da tamamladık. Bu çalışmalarımızın da yaklaşık maliyeti 654.000,00 TL.
“İlçemizin Çehresini Değiştirmeye Devam Ediyoruz”
2017 yılı içerisinde ilçe merkezindeki yollarımıza toplamda 11.406 m2 kilit parke ve 3.600 metre bordür taşı döşeme çalışmaları gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımızın toplam maliyeti 313.165,00 TL. Kalan kısımların tamamlanması noktasında başlattığımız çalışmalarımız ise devam ediyor. Bu çalışmalarımız kapsamında; 17.838,00 ton sıcak asfalt, 6.276,70 ton plentmiks serilmesi, 2.575,00 m. beton bordür, 38.810,00 m2 beton parke, 5840 m. andezit bordür ve 5460 m. washbeton karo ile döşeme yapılacaktır. Bu çalışmalarımızın da maliyeti 4.300.000,00 TL civarında.
Armutlu Işıl Işıl
Hayata geçirdiğimiz LED aydınlatma projesi kapsamında 4 ayrı bölgede yaklaşık 150 adet dekoratif direk ile yürüyüş yolu LED aydınlatma çalışması gerçekleştirdik. Yaklaşık 3100 metre kablo ve 6 adet box kullanılan projenin toplam maliyeti 478.988,00 TL. Bu projemizle hem ilçemizin görselliğini ön plana çıkarmış olduk hem de enerji tasarrufu sağlamış olduk.
Armutlu Kapalı Pazaryerine Kavuştu
Vatandaşlarımız için ilçede hayal ettiğimiz projeleri bir bir gerçekleştiriyoruz. Bu projelerimizden biri olan Kapalı pazaryeri benim hayal ettiğim bir projeydi. Bunu gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Halkımıza güzel bir pazaryeri kazandırdık. Bu projemizin de maliyeti 2.200.000,00 TL.
MESİRE ALANI VE PANORAMA CAFE PROJESİ
İlçemiz Bayraktepe mevkiinde, Armutlu ve Marmara denizi manzaralı mesire alanı kapalı alanı ve açık alanları ile halkımızın kullanımına açılmıştır. Proje maliyeti 508.666,27 TL olan bu proje belediyemizin kendi imkanlarıyla hayata geçirilmiş olup içerisinde Bungalov tipi konaklama evleri, restoranlar, mesire alanı, kafeterya, kır düğün salonu, çocuk ve oyun parklarının bulunduğu mesire alanında piknik alanları ve yürüyüş yolları bulunmaktadır.
“Yeni Park ve Spor Alanları Oluşturduk”
Bayır ve Karşıyaka Mahallerimiz ile köylerimize toplam maliyeti 204.000,00 TL olan 10 adet çocuk parkı ve oyun grupları yapılmıştır. Gençlerimiz için spora destek verdik. İlçemize 6 Adet Basketbol-Voleybol sahası ve 2 Adet Suni Çim Futbol Sahası kazandırdık.