KÜTAHYA’YA TÜRKİYE’NİN İLK İLAHİYAT AKREDİTASYON AJANSI KURULDU

İlahiyat programları için bilgilendirme, dış değerlendirme ve akreditasyon sağlayarak, eğitim, araştırma ve din hizmeti kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla Türkiye’de ilk kez Kütahya’da kurulan İlahiyat Akreditasyon Ajansı ilk eğitim çalışmasını gerçekleştirdi.

0
1068

İlahiyat Akreditasyon Ajansı tarafından düzenlenen Akreditasyon, Kalite Yönetim Sistemi ve Dış Değerlendirici Eğitimi Programı açılış töreni Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan İlahiyat Akreditasyon Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halis Aydemir, İAA kuruluş süreci hakkında bilgiler verdi. İlk eğitim programına gösterilen ilgiden mutluluk duyduğunu dile getiren Aydemir; Kalitenin en sevmediği ifade bana göre Eski tas, eski hamam. Eski tasçılar, eski hamamcılar statükocu tavırla, mevcut durumu sürdürmeyi, değişikliğe direnç gösterir ama kalite topyekûn bir direnç görmüyorsa illa ki galip gelecektir. Bugün bizim açımızdan belli bir somuta dönmüş, yüce Allah’a bizi bu sonuca kavuşturduğu için hamdettiğimiz bir makamdayız. Kalitenin amaçladığı performans kriterleri açısından kalite, verimlilik, etkinlik, saydamlık, hesap verilebilirlik, şeffaflık dini terminolojide çok önemli yerde. Kalite, ilahiyat alanına yabancı bir şey olmak şöyle dursun, ilahiyat alanını bireysel manada düşündüğümüzde tam da kalite süreçlerini takip eden bir anlayışı temsil ediyor. Kalitenin en çok hedef aldığı verimsizliktir, israfı ortadan kaldırır. Dini alanda bu korkunç bir günahtır. En güzelini, başarmaya yönelik atılan bu adım en çok bizim ilahiyat alanına yaraşır. Bunu başlatmayı bize nasip ettiği için Rabbime teşekkür ediyorum, ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, ilahiyatın yalnızca Türkiye’de değil tüm İslam coğrafyasında etkin olması gerektiğini söyledi. İlahiyat alanının yetkili olmayan isimlerin elinde asıl kaynağı unutturduğundan da söz eden Başkan Saraçoğlu, Türkiye’de ilahiyat, dinimiz çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda bu alanı biz çok farkı isimlere bırakmışız, yetkili ve etkili olmayan kesimler bunu yetkili olanlardan almışlar çok farklı konumlara getirmişler. Herkes kendine bir yol çizmiş, gittiğimiz yol aynı diye söylüyorlar ama çok farklı noktalardan gidiyoruz. Asıl kaynağı unutmuşuz, sonraki kaynaklar en önemli kaynak haline gelmiş ve o kaynağın üzerinden başka bir söz söylemenin doğru olmadığı, en doğru kaynağın herkesin kendi kaynağı olduğu bizlere aşılanmış. Bunda eksiklik devletimizde, bu işi ciddi bir şekilde yapan kurumların biraz daha toplumdan geri kalmaları ve öne çıkmamalarından kaynaklanan bir durum. Son dönemlerde artık bunlar geride kaldı. Bu konuda İlahiyat Fakültesine giden, bu dalın bizim ülkemizden ya da bu camiada en önde olan bir kurum olması gerektiğini söylemek istiyorum. Her şeyiyle otoriter bir kurum olması lazım. Onlar görüş beyan ettiği zaman sıradan bir kişinin çıkıp da bu kurumun karşında farklı bir görüş koymaya cesaret bile edememeli. Sadece ülkemizi değil tüm İslam coğrafyasını ilgilendiren ve İslam coğrafyasında otorite olan bir kurumdan bir kaliteden bahsetmemiz gerektiğini ben özellikle söylemek istiyorum, şeklinde konuştu.

Akreditasyon, Kalite Yönetim Sistemi ve Dış Değerlendirici Eğitimi Programının 28 Haziran’a dek devam edeceği bildirildi.

Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Turizm Meslek Yüksek Okulunda gerçekleştirilen açılış törenine Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, İlahiyat Akreditasyon Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halis Aydemir, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile akademisyenler ve bazı daire müdürleri katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.