“KAYSERİ’ NİN EN ÖNEMLİ YATIRIMCI KURULUŞU DURUMUNDAYIZ”
Sayın Başkan, yapmış olduğunuz açıklamalarda Kayseri ekonomisine çok önemli katkılarda bulunduğunuzu ifade ediyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi şehrimiz ekonomisine ne ölçüde katkı sağlamaktadır?
Bu ülkeyi, bir şehri kalkındırmak istiyorsak bir taraftan kamu olarak bizler, bir taraftan da özel sektör çok çalışmaya mecburuz. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi olarak biz de üzerimize düşeni azami ölçüde yapmak durumundayız. Bu anlamda iftiharla ifade etmeliyim ki Kayseri’de çok güçlü bir Büyükşehir Belediyesi var. Kayseri’nin en önemli yatırımcı kuruluşu durumundayız. Adeta ekonominin lokomotifi halindeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak sadece alt ve üst yapıyı mükemmel hale getirmekle yetinmiyor, ekonomiye de canlılık getirmeye gayret ediyoruz. Sadece son üç yılda her biri 1 milyon TL ve üzeri olan 742 ihale yaptık ve bu ihaleler karşılığı 1,5 milyar TL’den fazla parayı piyasaya verdik. Küçük miktarlı ihaleler, doğrudan teminler ve cari harcamalarla ekonomiye katkımız çok daha fazla oldu. Üç yılda 56 kilometre sıcak asfalt, 1310 km sathi kaplama yol yaptık. İlçelerimizde kullandığımız 2 milyon 650 bin metrekare kilitli parke ile bu alanda rekor kırdık. 42 spor sahası yaptık. 260 tarım makinesini ilçelerimize dağıttık. 344 çocuk oyun grubu ve 275 bin metrekare yeşil alanı şehrimize kazandırdık. Tüm ilçelerimize kadın ve gençlik merkezleri inşa ettik. 17 sosyal yaşam merkezi, 10 köprülü kavşak, 10’dan fazla bağlantı köprüsü yaptık. 30 raylı sistem aracı, 80 otobüs aldık. Şimdi elektrikli otobüs alımı da yapıyoruz. Kayseri’nin en büyük şehir parkları için çalışıyoruz. Üç yılda çalıştığımız nokta sayısı 5 bin 700’e ulaştı. Ve bu tempoyu hiç düşürmeden artan bir gayretle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
“ERCİYES, DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KAYAK MERKEZLERİNDEN BİRİ HALİNE GELDİ”
Şehrimizin en önemli değerlerinden birisi Erciyes.Bu anlamda Erciyes’in şehre katkısı hangi noktaya gelmiştir? Beklentileriniz ve hedefleriniz gerçekleşiyor mu?
Büyükşehir Belediyemizin yatırımlarıyla Erciyes, sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri haline geldi. 200 milyon avronun üzerindeki bir yatırımla Erciyes’i dünyadaki tüm kayak severlerin, doğa sporları düşkünlerinin ve doğa tutkunlarının hizmetine sunduk. Daha önce de vesilelerle ifade ettiğim gibi dünyada hiçbir yerel yönetimin bu ölçekte bir turizm yatırımı yok. Erciyes dağında görmüş olduğunuz dünya standartlarındaki tesisler Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin gücü ve olanakları ile şehrimize ve ülkemize kazandırılmıştır. Böyle bir yatırımı ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Erciyes’teki yatırımların büyük bölümünü tamamladık. Teknik ve fiziki altyapıyı mükemmel hale getirdik. Bu nedenledir ki dünyanın en önemli organizasyonları üst üste Erciyes’e veriliyor. Erciyes’teki yatırımları büyük ölçüde tamamladıktan sonra tanıtım çalışmalarına ağırlık vermeye başladık. Bu anlamda bir dizi çalışma yapıyoruz. Dünyanın pek çok yerinde fuarlara katılarak tüm dünyaya Erciyes’i anlatıyoruz. Geçen sezon başladığımız tanıtım çalışmalarıyla Erciyes’e gelen ziyaretçilerde çok önemli artışlar sağladık. İki yılda Erciyes’e gelen kayakçı sayısı yüzde 98 oranında artış gösterdi. Yaptığımız yatırımların meyvelerini almaya başladığımızı sizlerle ve okuyucularınızla paylaşmak istiyorum. Gelecek senelerde Erciyes, şehrimize ve ülkemize çok daha büyük katkılar verecektir.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HAYVANCILIK ÜRETİM MERKEZİNİ ŞEHRİMİZE KAZANDIRACAĞIZ”
Kayseri için ve Kayseri’nin geleceği için açıkladığınız önemli bir proje de Beydeğirmeni Besi Bölgesi Projesi. Projenin son durumu hakkında bilgi verir misiniz?
Şehrimizin sadece alt ve üst yapısını mükemmel hale getirmekle yetinmiyor, ekonomiye canlılık getirecek, üretimi artıracak projelere de ağırlık veriyoruz demiştim. Bu projelerin başında Beydeğirmeni Besi Bölgesi projemiz geliyor. Beydeğirmeni Besi Bölgesi Kayseri’nin geleceği için atılmış en önemli adımlardan biri olacak. Kayseri ve Türkiye’nin en büyük hayvancılık üretim merkezini şehrimize kazandıracağız. Gelecek nesillere üreten bir Türkiye, üreten bir Kayseri bırakmak için çalışıyoruz. Rüzgar yönü, su kaynakları, arazinin coğrafi konumu, çevresel etkileri, yakın ve ulaşılabilir olması, kent içi meskun mahallerden uzak bulunması gibi pek çok kriterde çalışmalar yaparak Beydeğirmeni bölgesindeki 5,5 milyon metrekarelik bir alanı belirledik. Konu ile ilgili uzman kişi, kurum ve kuruluşlardan görüşler alarak ve çalıştaylar düzenleyerek dikkatli bir planlama yaptık. 5,5 milyon m2’lik alanın yaklaşık 2 milyon m2’sinde yol, yeşil alan, sosyal donatı alanları, ticari alanlar vb. olacak. Kalan bölümünde farklı büyüklüklerde 800 besi ahırı arsası oluşturuyoruz. Beydeğirmeni Besi Bölgesi’nin tüm alt yapısı belediyemiz ve bağlı kuruluşlarımız tarafından yapılacak. Besi bölgesinde ahırların yanı sıra karantina bölgesi, kesimhaneler, veteriner üniteleri ve hayvan kliniği olacak. Hayvan atıklarının toplanması ve bertaraf işini Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız. Bu atıkları değerlendirmek için Biogaz Santrali kuracağız. Et ve et ürünleri ihtisas OSB’sini de bu bölgeye yakın bir yerde planlıyoruz. Şu anda bölgede 52 kilometre yol yapıyoruz. Bir taraftan da talep topluyoruz. Alt yapı çalışmalarını da tamamlayarak parselleri hak sahiplerine vereceğiz. Et ürünlerinde tartışmasız Türkiye lideri olan Kayseri’yi et üretiminde de önemli bir merkez yapmak istiyoruz. Bu bölge en az 4 bin kişiye doğrudan iş kapısı olacak ve her yıl 800 milyon TL kaynağı şehir ekonomisine aktaracak. 1 milyar TL büyüklüğünde bir projeyi inşallah şehrimize kazandıracağız.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN AMİRAL GEMİSİ; SAHABİYE
Sayın Başkan, tüm Türkiye’de olduğu gibi şehrimizde de kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verilmeye başlandı. Bu anlamda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
Kentsel dönüşümde pek çok çalışmamız var; ama kentsel dönüşümün amiral gemisi Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projemiz. Sahabiye Kentsel Dönüşüm projesi belki Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini değil; ama Türkiye’nin en karmaşık, en komplike kentsel dönüşüm projelerinden birisini Kayseri’de hayata geçiriyoruz. Ankara’da Kızılay ve Ulus, İstanbul’da Taksim ne anlam ifade ediyorsa Kayseri’de de Sahabiye aynı anlamı ifade ediyor. Cumhuriyet Meydanı’na bakan bir mahalleyi dönüştürüyoruz. Böylesine önemli bir alanda yapacağımız dönüşüm ve bu alanda temelini atacağımız sosyal tesisler Kayseri’nin geleceğine bırakacağımız en önemli miras olacaktır.
“Vatandaşlarımızın kentsel refah ve yaşam kalitesini artıracak olan, huzurlu ve güvenli, sosyal alanları bulunan, şehrin merkezinde yeni bir yaşam sloganı ile devam eden projemizde çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.”
Ne kadar büyüklükteki bir alanın dönüşümü söz konusu ve bu mahalleler neden dönüştürülüyor?
Sahabiye ve Fatih Mahalleleri bir zamanlar Kayseri’nin en değerli alanlarıydı. Ancak zamanla metruk binalarla dolu, her türlü olumsuzluğa açık mahalleler haline geldi. Trafik ve güvenlik sorunu her geçen gün arttı. Altyapı yetersizleşti. Deprem yönetmeliğine uymayan eski binalar tehlike arz etmeye başladı. Tüm bu nedenlerle Kayseri’nin merkezi olmasına rağmen burada bulunan evler ve işyerleri değersizleşti. Dolayısıyla kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir hale geldi. Sahabiye projesiyle kolay bir projeden bahsetmiyoruz. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi en fazla sabır, en fazla para ve en fazla mesai isteyen projelerimizin başında geliyor. Çünkü küçük bir alandan bahsetmiyoruz. Tamamı 50 hektarlık bir dönüşüm alanından bahsediyoruz. 624 adet binada, 3 bin 800 adet konut, 1620 adet işyeri, 400 adet diğer nitelikteki bağımsız bölüm olmak üzere, toplam 5 bin 820 adet bağımsız bölümün dönüşmesinden söz ediyoruz. Tüm bu yapıların yaklaşık inşaat alanı 600 bin metrekareyi buluyor. Ve çok önemli bir ayrıntıyı daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Mevcut haliyle tek bir metrekare yeşil alanın bulunmadığı Sahabiye’de kentsel dönüşümle birlikte 510 bin m2’lik alanın 350 bin m2’si yeşil alan olacak.Birinci uygulama etabında bulunan hak sahipleri ile şeffaf, eşit, adil ve rızaya dayalı uzlaşma görüşmeleri yaptık. Uzlaşma görüşmelerinde azami derecede hassasiyet gösterdik ve 8 ay gibi kısa bir sürede uzlaşma görüşmeleri tamamladık. 502 bağımsız bölümün yüzde 98’i için hak sahiplerimizle uzlaştık. Miras veya benzeri sıkıntılar nedeniyle sadece 10 bağımsız bölüm kaldı. Bunları da ilgili kanunlar çerçevesinde açık artırmayla diğer hak sahiplerinin alması sonucu dönüşüme dahil ettik. Sahabiye Projesi’nde hem hızlı ilerliyoruz hem de hak sahiplerinin rızasına azami önem veriyoruz. Birinci etabın temelini önümüzdeki günlerde atacağız. Bu arada ikinci uygulama etabı için de uzlaşma görüşmelerine başladık. Dolayısıyla hızlı bir süreç başladı. İnşallah Yeni Sahabiye, aynı zamanda şehrin yeni finans merkezi de olacak.
“KESİNTİSİZ YATIRIM, KESİNTİSİZ ULAŞIM”
2017 yılını Ulaşım Yılı ilan etmiştiniz. Pek çok projeye başlamıştınız. Bu yıl da ulaşım yatırımlarınız aynı hızla devam ediyor mu?
Geçen yılı Ulaşım Yılı ilan ettik ve her alanda çok önemli yatırımlar yaptık; ama bu yıl da ulaşım yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Kayseri’nin sadece bugününü değil geleceğini de planlayarak yatırımlar yapıyoruz. Bu anlamda Ulaşım Master Planı’nı yeniledik. Master plan doğrultusunda ulaşım ve toplu taşım alanında bir dizi yatırımı hayata geçiriyoruz. Üç yılda bu ay açacağımız Fuzuli Katlı Kavşağı ile 5 katlı kavşağı tamamladık. Halen 4 katlı kavşak inşaatı devam ediyor ve bu yıl tamamlanacak. Ayrıca bu ay yeni katlı kavşakların da ihalesini yapacağız. Önemli kavşakların hemen hepsini kesintisiz geçeceğimiz katlı kavşakları yapıyoruz; ancak yan yollar yaparak şehir trafiğinde hiçbir aksama oluşturmuyoruz. Bu kadar yoğun çalışmamıza rağmen şehir trafiğinde aksama meydana gelmemesi önemli bir maharettir diye düşünüyorum. Ayrıca bu yıl iki ayrı raylı sistem hattının temelini atacağız. Toplu ulaşıma elektrikli otobüsleri dahil edeceğiz. Mini terminaller projemizi bu yıl devreye alacağız. Ayrıca çok önemli bulvarlar açıyoruz. Tüm bu yatırımlarımızla Kayseri trafiğinin önümüzdeki yıllarda da rahat akmasını sağlayacağız.
“ÖRNEK VE ÖNCÜ PROJELER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Sayın Başkan son olarak Kayseri, belediyecilikte ilkleri ve enleri yapan bir şehir. Bu anlamda hangi çalışmalarınız var?
Üç seneye pek çok ilk ve tek projeyi sığdırdık. Hemen aklıma gelenleri sizlerle paylaşayım. Halkımıza sağlıklı ürünlerin sunulduğu Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı Türkiye’de ilk ve tek. Şehirlerarası otobüslerin servis işletmeciliğini de yapacağımız Mini Terminal Projesi Türkiye’de ilk ve tek. Ailelerin engelli bireyleri bize bırakarak işlerini yapabilecekleri Mola Evleri de benzeri olmayan bir projemiz. Kayseri’deki başarılı öğrencileri kampa aldığımız ve her alanda yetiştirdiğimiz Talas Gençlik Merkezi de Türkiye’de ilk ve tek olan projelerimiz arasında. Felahiye Toplu Ahır Projesi, Beydeğirmeni Besi Bölgesi de örnek olacak projelerimiz arasında. Tarıma ve hayvancılığa can suyu adı altında çiftçilerimize sağladığımız tarım makinesi desteği de Türkiye’de ilk ve tek. Fizyo Spor Klinik Plates Merkezi ve Amatör Spor Tesisi de ilk ve tek olan projelerimiz. Kayseri Büyükşehir Belediyesi belediyecilikte örnek projeleri hayata geçirmeye önümüzdeki günlerde de devam edecek.