BİRECİK BELEDİYESİ, FISTIĞA SAHİP ÇIKTI
Birecik Belediyesi, kentte bir ilki gerçekleştirerek, Şanlıurfa fıstığı fidelerinin toprakla buluşmasından, yemeklere ve tatlılara malzeme oluncaya kadar geçirdiği tüm aşamaların sanatsal fotoğraflarla yer aldığı “Urfa Fıstığı Masalı” adlı kataloğu yayınladı.
Klasik belediyecilik hizmetlerini yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetleriyle sosyal belediyeciliğin tüm gereklerini yerine getiren Şanlıurfa’nın Birecik ilçe belediyesi, kentin ve ilçenin değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Geçen yıl Birecik patlıcanını tescil ettiren Şanlıurfa’nın Birecik İlçe Belediyesi bu kez Şanlıurfa fıstığına sahip çıktı. Birecik Belediye Başkanı M. Faruk Pınarbaşı, kaynak kitap niteliğinde, 100 sayfa, renkli, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan kataloğun önsözünde; bu eseri yayınlamaya neden ihtiyaç duyduklarını anlattı. Başkan Pınarbaşı, “Bu masalı herkese anlatalım” vurgusunun yer aldığı önsözde, Türkiye’nin toplam fıstık üretiminin yüzde 57’sinin Şanlıurfa’da yetiştiğini, Şanlıurfa’da yetişen fıstığın yüzde 46’sının da Birecik’e ait olduğunu bildirdi. Başkan Pınarbaşı, bir başka ifadeyle; Şanlıurfa il genelindeki 18 milyon fıstık ağacının 8 milyon 300 bin adedi Birecik sınırlarında bulunduğunu ifade etti.
Bahçelerden Sofralara Urfa Fıstığının Yolculuğunun sanatsal fotoğraflarla anlatıldığı katalogda, fıstık fidelerinin toprakla buluşmasından, tatlılara ana malzeme, yemeklere tat ve çerezlik olarak tüketimine kadar geçirdiği aşamalar görsel şölen sunan fotoğraflarla anlatılıyor. Fıstığın bir masal gibi fotoğraflandığı katalogda, fıstıkla ilgili istatistik bilgilerin de yer aldığını vurgulayan Başkan Pınarbaşı, “Balıklıgöl’ü, insanlık tarihini yeniden yazan Göbeklitepe kalıntıları, Sabır Makamı ve daha birçok tarihi değere sahip olan Şanlıurfa’mız aynı zamanda bir gastronomi kenti. Çiğköftesi, isotu, lahmacunu, patlıcanlı kebabı, ciğeri ve Urfa ekşilisi gibi lezzet harikası mutfağı ile değerine değer katan Şanlıurfa, Türkiye’nin toplam fıstık üretiminin de yarıdan fazlasını karşılıyor. Ancak, bugüne kadar adı Antep gibi fıstığı ile hiç anılmadı. Neden? Çünkü birçok değerimize olduğu gibi fıstığa da sahip çıkılmadı, bugüne kadar.” dedi.
“Şanlıurfa Fıstığını Markalaştırmalıyız”
Kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip olan fıstığın hak ettiği değeri görebilmesi için tanıtım atağı başlattıklarını belirten Birecik Belediye Başkanı Av. M. Faruk Pınarbaşı, şunları kaydetti: “Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğu ekmeğini fıstıktan kazanıyor. Ancak, maalesef fıstık hak ettiği değeri göremiyor. Fıstık üreticisi devlet desteklerinden yararlanamıyor. Fıstık üreticisinin sorunu, tüm Bireciklilerin sorunu. Dolayısıyla bizim de sorunumuz. ‘Söz uçar, yazı kalır’ düşüncesiyle, bir yandan fıstığın Urfa fıstığı olarak markalaşmasına katkı sunmak, diğer yandan sorunlarına ve üreticinin beklentilerine bu katalog ile dikkati çekmek istedik.”
PINARBAŞI SÖZ VERİYOR, YAPIYOR, BİRECİK ÇAĞ ATLIYOR
Şanlıurfa’nın şirin ilçesi Birecik İlçesi Belediye Başkanı Av. M. Faruk Pınarbaşı’nın vizyonu ile tarihi ve doğal güzelliklerini adeta taçlandırıyor. 2009’dan buyana kentin çehresini değiştiren Başkan Pınarbaşı, söz veriyor, yapıyor, Birecik çağ atlıyor.
“Bu göreve talip olurken amacım ismimin başına Belediye Başkanı unvanını getirmek değildi. Çünkü böyle bir şeye ne o zaman ihtiyacım vardı, ne şimdi ne bugün ne de yarın olacak. Tek sevdam hizmet, başka da bir amacım yok. Yapamayacağım hiçbir şeyin sözünü vermedim, sözünü verdiğim her şeyi yaptım.Yapıyorum, yapmaya devam edeceğim. Eğer bunları yapmamış olsaydım, bugün halkımızın arasında rahatlıkla dolaşıp, onlarla çay kahve içip sohbet edemezdim. Makam odasında oturmayı sevmiyorum, benim işim halkımın arasında olmak.” diyen Başkan Pınarbaşı ile dünden bugüne gelişen Birecik’i konuştuk.
“Fırat’ın Güzelliklerini Halkımızın Ayağına Serdik”
Başkan Pınarbaşı, hızlı gelişimiyle dikkat çeken Birecik’te hayata geçirdikleri projelerden söz ederken, bunlardan en önemlisini Sahil Park Projesinin oluşturduğunu belirterek, “Söz verdik. Sahil Park projemizle Fırat’ın güzelliklerini halkın ayağına serdik.Göreve talip olduğunda halka vaat ettiğim ancak, bazı kişilerin mümkün olamayacağını iddia edip, hayal gördüğümü düşündüğü Sahil Park’ta şimdi üçüncü etabı sürdürmenin mutluluğunu yaşıyorum.” diye konuştu.Sahil Park, Fırat’ın incisi Birecik’te yaşayan halkın en önemli yaşam alanlarını oluşturuyor. Özellikle hafta sonları görsel şölen eşliğinde tatil yapan, aile, eş ve dostlarıyla temiz havada doğanın güzelliklerinin tadını çıkaran yöre halkı, birinci ve ikincisi yetmeyen projenin üçüncü etabı hızla sürüyor.Hafta sonlarında sadece yöre halkının değil çevredeki Nizip, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan gelenlerin akınına uğrayan sahil park, adeta iğne at yere düşmez misali hale geliyor. Yanlarına mangallarını alıp kebap yapan ve ailece güzel bir hafta sonu geçirmenin tadını çıkaran Birecik halkı, bu güzellikleri kendilerine kazandıran Belediye Başkanı Av. M. Faruk Pınarbaşı’na şükranlarını sunuyorlar. Zaman zaman Başkan Pınarbaşı da onları ziyaret ederek, daha fazla neler beklediklerini soruyor, fikirlerini alıyor. Başkan Pınarbaşı’nın ziyaretinden en çok mutlu olan kesimi de çocuklar oluşturuyor. Çocuklara olan düşkünlüğü ile bilinen Başkan Pınarbaşı, onları pamuk şekeri ve çeşitli hediyelerle mutlu ediyor. Başkan amca diye etrafını saran çocuklarla hoşça vakit geçiren Başkan Pınarbaşı, ‘Biz idareci için en büyük mutluluk, bu güzelliklere tanık olmak. Başka ne istenir ki” diyerek, mutluluğunu dile getiriyor.Fırat Nehri’ne tekne de indiren Pınarbaşı, bu sayede halkın ve yöreye gelen turistlerimizin görsel şölen eşliğinde gezinti yapmasını sağladıklarını kaydetti.
“Birecik’i Turizm Kenti Haline Getirmek Amacındayız”
50 bini şehir merkezinde olmak üzere yaklaşık 100 bin nüfusa sahip Birecik’i turizm kenti haline getirmek için başlattıkları projelerden de bahseden Pınarbaşı, şöyle devam etti: “Birecik için çok büyük projelerimiz var. Bunlardan biri, tarihi 12 bin yıla dayanan Birecik Kalesi’nin çevre düzenlemesi. Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduğumuz proje onaylandı. Etrafındaki binaları yıkıp, kentin simgelerinden biri haline gelen kaleyi ortaya çıkaracağız. Burayı yerli ve yabancı turistlerin kolayca ziyaret edebileceği bir hale getireceğiz.
Mağaralar Butik Otel Oluyor
Birecik Kalesinin çevresindeki mağaraları da butik otele dönüştürmeyi planladıklarının altını çizen Pınarbaşı, şöyle devam etti: “Fırat’ın incisi konumundaki ilçemizin konaklama noktasında eksikleri çok fazla. Bu konuda Birecik halkından çok fazla talep vardı. Biz de o bölgeleri butik otel düşünüyoruz. Önünde Fırat’ın aktığı, gerçekten güzel bir manzara olacak. İnsanlar doğayla baş başa kalacak. Artık herkes farklılık istiyor. Yani standartların dışına çıkıp, daha otantik ortamlarda tatillerini geçirmek istiyorlar. Biz de bu düşünceyle mağaraları butik otellere dönüştüreceğiz. Yine o otellerin yanından karşıya gidip gelecek bir teleferik projemiz var. Bunun ötesinde yine Fırat’ın üzerinde yaya bir köprümüz olacak. Yayaların yürüyebileceği, gezebileceği, güzel zaman geçirebileceği, özçekim yapabilecekleri yer olacak. Bunların dışında, Fırat Nehri üzerinde gemilerimiz turlara devam edecek. Bir olan teknemiz iki oldu.”
Konaklama Sorunu Çözülecek
Başkan Pınarbaşı, butik otellerin yanı sıra Fırat kenarında yapılacak büyük bir otelle konaklama sorununa kalıcı çözüm üretmeyi planladıklarını ifade ederek, “Bizim Fırat Nehri kenarında 57 dönüm yerimiz var. Orada bizden önce verilmiş bir restoran kiralaması var. Oraya tahliye davası açtık. Sonuçlandığında oraya yap-işlet-devret modeliyle otel yaptıracağız. Bu bizim için çok önemli. Çünkü turist kafileleri geliyor, konaklama imkanı olmadığı için aynı gün gitmek zorunda kalıyor. Oteller yapıldığında Zeugma’nın yanı başında, Fırat’ın kenarında, doğayla iç içe konaklama imkanı dururken turist kafilelerinin Gaziantep’te veya Şanlıurfa’da konaklayacaklarını sanmıyorum. İlk tercihleri Birecik olacak. Birecik ekonomisi turizmle kalkınacak, halkımız için yeni bir gelir kapısı açılacak” diye konuştu.
Tersine Göçle Nüfus İkiye Katlanacak
Belediye Başkanı M. Faruk Pınarbaşı, Birecik’i hem sanayi hem de turizm olmak üzere, iki koldan geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, şunları söyledi:“Organize sanayi bölgesinde büyük şirketlere önemli yer tahsisleri yapıldı. Bu işletmeler faaliyete geçtiğinde ilçede hızlı bir kalkınma hamlesi başlayacak. Bu hızlı gelişim, daha önce işsizlikten dolayı gurbete gidenlerin geri dönüşünü başlatacak. Bugün şehir merkezi 50 bin, köy nüfusumuz 48 bin kişi olmak üzere 98 bin nüfusa sahibiz. Tahminlerime göre OSB faaliyete başladıktan sonra çok kısa bir zamanda 200 bin nüfuslu bir ilçe durumuna geleceğiz. Çünkü burada çok büyük bir potansiyel oluşacak.”
DOĞALGAZ GELİYOR, TOKİ KONUT YAPIYOR
Doğalgazın gerek temiz bir yakıt olarak çevreye, gerekse daha ekonomik olması nedeniyle bütçeye katkısının olacağını vurgulayan Başkan Pınarbaşı, “Halkımız bu hizmetleri fazlasıyla hak ediyor. Çalışmalar son aşamaya geldi, sayılı günler sonra kazma vurulacak ve doğalgaz çalışmaları fiilen başlamış olacak” şeklinde konuştu. İlçedeki konut kiralarının yüksekliğine de dikkati çeken Pınarbaşı, halkı kira öder gibi ev sahibi yapabilmek için TOKİ ile işbirliği yaptıklarını ve bu kurumun ilçede 4 bin konut yapımı için çalışmaları başlattıklarını kaydetti.
“Dev Yatırımlarla Birecik’i Şantiye Alanına Çevirdik”
“İlçemizi Kültür Merkezine kavuşturduk. Yüzme Havuzu ilçe gençlerimizi Fırat’ta boğulmaktan kurtardık” diyen Başkan Pınarbaşı, Birecik’ yeşil alanlarla donattıklarını söyledi. Her alanda Birecik için en iyisini yapmaya çalıştıklarını söyleyen Belediye Başkanı M. Faruk Pınarbaşı, gerçekleştirdikleri dev yatırımlarla Birecik’i şantiye alanına çevirdiklerini belirterek, “Kelaynak Yolunu genişlettik. Spora destek olduk. İlçemizin güzelliklerini yalnız engelsizlerin değil, engellilerinde ayaklarına serdik. Şehrimizde ışıksız hiç bir alan bırakmadık, aydınlatmalarla çevreledik. Prestij yol, akıllı kavşaklar yaptık. Parklar, bahçeler yaptık. Kadınlarımıza İstihdam sağladık. Bir ülkenin gelişmişlik düzeylerinde en önemli kriterlerden birisi olan eğitime destek olduk. Semt sahaları kurduk. 13 tane semt sahasını hazırladık ve gençlerimizin hizmetine sunduk. Kentsel dönüşümü başlattık.” dedi.
“Birecik’e Değer Katacak Çalışmalar Gerçekleştirmeye Devam Ediyoruz”
Başkan Pınarbaşı, “Birecik Köprüsü ışıklandırıp, görsel bir şölen sunacaklarını belirterek, “Fırat’a ikinci gerdanlık takacağız. Yaya köprüsü projemiz tamamlandığında dünyadaki benzerlerini aratmayacak. Su arıtma tesisleri hayata geçecek. Fıstık ağaçlarını susuzluktan kurtaracak olan ve tamamlanma aşamasına gelen Hobap Projesini takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
“Kendi Öz Kaynaklarımızı Oluşturmak İçin Gelir Getirici Projeler Geliştiriyoruz”
Büyükşehir Belediyesi Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye genelindeki her ilçe belediyesi gibi ciddi oranda gelir kaybı yaşayan belediyenin öz kaynaklarını oluşturmak için harekete geçtiklerini belirterek, “Çünkü bu kanun, ilçe belediyelerinin parayla bağını tamamen kesti. Gelen para, ancak işçi ve memur maaşlarını yetiyor. Tabi ki bu mazeret olamaz. ‘Bunu vatandaşa mazeret olarak sunamayız. Çözüm üretmemiz lazım. Bunun için belediyemizin kendi öz kaynaklarını oluşturmak için gelir getirici projeler geliştiriyoruz.” dedi.
Modern Buğday Pazarı: Belediye imkanlarının kısıtlı olduğunu bu nedenle kuruma kalıcı gelir oluşturacak hizmetler de ürettiklerini anlatan Başkan Pınarbaşı, bu kapsamda yapımını gerçekleştirdikleri Türk Hamamı’nın hizmete girdiğini bildirdi. Kalıcı gelir sağlayacak diğer projelerinden de söz eden Pınarbaşı, bunların buğday ve hayvan pazarı olduğunu belirterek, “Buğday ve hayvan pazarının yerini taşıyoruz. Devlet Hastanesinin karşısında boşalan bu yerlere dükkanlar yaparak, belediyemize kalıcı gelir sağlayacağız. Buğday pazarımızın inşaatı hızla devam ediyor. Esnaf için dünden daha modern ve büyük bir Buğday pazarı kuruyoruz. Burada esnafımız da, ürün almak veya satmak için gelecek vatandaşlarımız da rahat edecek. Araçların park sorunu ortadan kalkıyor, ürünlerin depolanması artık daha kolay olacak. Her esnafın kendine ait 250 tonluk ambarı bulunacak.” diye konuştu.
Hayvan Pazarı: Başkan Pınarbaşı, yine ilçede önemli bir ihtiyaç olan Hayvan Pazarını şehir merkezi dışına taşıdıklarını söyledi. Gelişen Birecik’e yakışır bir modern hayvan pazarının olacağını ve şehir içinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların bu bölgeye çıkmasını sağlayıp şehrin içinde steril ortam oluşturup halkın bir isteğini daha yerine getirmeyi planladıklarını ifade etti. Pınarbaşı, Hayvan Pazarının da projesinin hazır olduğunu kaydetti.
Çok Katlı Otopark: Başkan Pınarbaşı, belediyeye gelir sağlayacak bir diğer projelerinin de kent merkezine yapacakları çok katlı otopark olduğunu ve bu çok katlı otopark büyümekte olan Birecik’in trafik sıkıntısını minimum düzeye indireceğini dile getirirken bunun da çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Fıstık Hali: Başkan M. Faruk Pınarbaşı, tüm bu hizmetlerin yanı sıra ilçenin en önemli geçim kaynağı olan fıstığın pazarlanmasında önemli bir işlev üstlenen Fıstık Hali’ne de ek bina inşaatına başladıklarını bildirdi. Yaz sezonu ulaşacağının bilgisini veren Pınarbaşı yapılacak olan ek binayla azda olsa fıstık hali esnafının sıkıntısını azaltacaklarını dile getirirken İnşaatın hızla sürdüğünü söyledi.