ERZİNCAN’IN ALTYAPISI DEV PROJEYLE TAMAMEN YENİLENDİ

0
1719

Altyapıyı bir bütün olarak ele aldıklarını ve Erzincan Tarihinin en büyük altyapı hamlesini yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, altyapı ile ilgili gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Göreve başladığımız zaman Erzincan’ın en büyük sıkıntısı ve bizim de en büyük projelerimizden biri olan kent içi içme suyu şebekesinin yenilenmesi projesi idi. Bu projenin % 30’u tamamlanmış, %70’i bekliyordu. Bu proje 2007 yılında başlatılmış ancak tamamlanamamış bir projeydi. Seçim beyannamemizde bu projenin tamamlanması sözünü verdik. Ve göreve başladığımız andan itibaren bu proje ile ilgili çalışmalarımıza başladık ve projemizi tamamladık. 7 yılda % 30’luk kısmı yapılan bu projeyi 4,5 yılda % 100’tamamlamak gerçekten büyük bir başarıdır. Proje kapsamında yaklaşık 300 kilometrelik yol ağı kazıldı. Yeni uzun ömürlü ve sağlıklı içme suyu boruları döşenerek Erzincan’ın tüm içme suyu hatları yenilendi. 40 bine yakın abone bağlantısı yapıldı. Ayrıca 6 tane yeni içme suyu deposu yapıldı. 12 kilometre ana isale içme suyu hattı yapıldı. Şehrin muhtelif yerlerinde tıkanma gösteren yerlerde 22 km kanalizasyon ana isale hattı yaptık. Yine bu proje kapsamında şehrimizin yaklaşık 364 noktasına vana koyduk. Şehrin herhangi bir noktasında bir arıza meydana geldiği zaman şehrin tamamı etkilenmesin diye. Eskiden 2 noktada vardı. Bir yerde bir arıza meydana geldiğinde şehir şebeke suyunun yarısı kesiliyordu. Biz bunun önüne geçme ve sorunlara daha hızlı çözüm getirebilmek adına böyle bir çalışma yaptık. Ayrıca SCADA sistemi dediğimiz sistemi kurduk. Bu sistemle şehrin hangi noktasında basıncın düştüğünü, nerede arıza meydana geldiğini merkezi Scada Sisteminin bulunduğu noktadan tespit edip müdahale de bulunuyoruz. Yine buna bağlı olarak 6 tane yeni sondaj ve 6 tane yeni pompa istasyonu kurduk.

Arıtma Tesisi

Bu projeye bağlı olarak şehrimizin en önemli problemlerinden biri olan, arıtma sorununu da ortadan kaldırdık. 30 yıllık arıtma tesisimiz tamamen heba olmuş bir durumdaydı. Bu proje kapsamında yeni bir biyolojik arıtma tesisini şehrimize kazandırdık. Bu çalışmalarımız içme suyu ve atık su ile ilgili yaptığımız ve şuan faaliyette olan çalışmalarımız. 4,5 yılda yapımını tamamladığımız bu projemizin yaklaşık maliyeti Belediye bütçesinden bu projenin gerçekleşmesine yaklaşık %15’lik bir katkı sağladık. AB hibe projelerinden bir tanesidir. Bizim dönemimizde 170 milyon TL bu projeye para harcanıldı.

Altyapı Şebekesi Tamamen Yenilendi

Bu projemizle şehrimizin yer altı şebekesini tamamen yenilemiş olduk. %50 kayıp kaçak suyumuz şuanda sıfıra düşmüş, elektrik giderlerimiz 300 bin TL’den 150 bin TL’ye düşmüş vaziyette. Bu bizim gibi geliri düşük ve nüfusu az belediyeler için çok ciddi rakamlar. Su sistemini çalıştırmak için yılda yaklaşık 4-5 milyon TL elektriğe para harcayan Erzincan Belediyesi bu proje ile % 50 tasarruf sağladı. Projeyle hem Erzincan Belediyesi’nin kasasına en az 2 Milyon Tl artı para girmiş oldu hem içme suyu şebekesi tamamen yenilendi hem de tüm altyapı problemleri de ortan kaldırıldı.

“Altyapıyı Bir Bütün Olarak Ele Aldık”

Altyapı deyince sadece içme suyu ve kanalizasyon olarak düşünmedik. Bizim dönemimiz içerisinde 170 kilometre elektrik havai hatları yer altına alındı. Bu da çok büyük bir başarı. Ayrıca yine altyapılarda çok önemli olan, şehirlerin olmazsa olmazları arasında olan %15 ile çalışan bir yağmur suyu hattını biz % 100 artırdık.  Şuan da şehrimizin ana arterlerinde ve diğer ara caddelerde yağmur suyu sistemi hattını % 100 artırarak şehrimizdeki ana caddelerindeki su göllenmelerini ve su baskınlarını sıfıra indirmiş vaziyetteyiz. Bu da çok önemli ve büyük bir başarı. Bunun yanında ayrıca 25-30 bin aboneye TÜRKSAT TV çekilmesi ile ilgili de paralel çalışmalar yürütüldü. Bunun yanında doğalgaz altyapı çalışmalarının %100’e yakını tamamlandı. Daha önceki dönemde %80’i yapılmıştı. Bizim dönemimizde kalan %20’lik kısmı tamamlandı. Hiç kimse altyapıya bu kadar para da zaman da harcamaz. Bir dönemde biz bunların hepsini tamamladık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.