DİVRİĞİ, CUMHURİYET MEYDANI İLE FARKLI BİR KİMLİK KAZANDI
Sivas Valiliği ile Divriği Belediyesi’nin projelendirdiği ve hayırsever işadamı Sadık Özgür’ün maliyetini üstlendiği Cumhuriyet Meydanı yeni çehresiyle Divriği’nin önemli bir çekim merkezi haline geldi.
3S Kale Holding tarafından 5 milyon liralık yatırımla Sivas’ın Divriği ilçesinde yaptırılan Cumhuriyet Meydanı açıldı. Divriğili iş adamı Sadık Özgür’ün kızlarının kurduğu 3S Kale Holding tarafından ilçede, 2 bin 500 metrekaresi yeşil alan olmak üzere 7 bin metrekare alan üzerinde meydan yaptırıldı. Projesi Mimar Hasan Basri Hamulu ve ekibi tarafından hazırlanan meydanda, oturma alanları, çeşme, Divriği ilçesini anlatan panolar, medeniyet kulesi, Divriğili iş adamı Sadık Özgür’ün kabartma rölyefi, taş üzerine oyulan kilim motifleri ve kapalı alanlar bulunuyor. Gerçekleştirilen projeyle Divriği’ye yakışır bir kent meydanı kazandırdıklarını ifade eden Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, bütün yapım maliyetlerinin 3S Kale Holding tarafından karşılanan proje ile ilgili “Şirket yöneticileri ile yaptığımız görüşmeler neticesine turizm potansiyeli oldukça yüksek olan ilçemize yakışır bir kent meydanı projemizi kendilerine anlattık ve bu isteğimiz karşılık buldu ve sağ olsunlar 3S Kale holding ilçemize yakışan bu meydanı bizlere kazandırdı.” açıklamasında bulundu.Şehrin ihtiyaçlarını karşılamanın yanında şehre farklı bir görünüm kazandırmaya da çalıştıklarını ifade eden Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, kent kimliğine ve şehrin marka değerine katkı sağlayacak öncü projelere imza attıklarını söyledi. Şehrin imarı ve modernizasyon çalışmaları kapsamında gerek kendi imkânları çerçevesinde gerekse de girişimleri sonucu aldıkları desteklerle Divriği’ye birçok önemli eser kazandıran Belediye Başkanı Hakan Gök, aynı zamanda şehrin marka değerini ortaya koyacak alanlarda şehir estetiğini ön plana çıkaran, şehrin tarihi ve kültürel kimliğini yansıtan önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. Divriği için yaptıkları ve yapacakları çok hizmetlerin olduğuna vurgu yapan Başkan Hakan Gök, kendi imkânları çerçevesinde yaptıkları çalışmaların dışında yaptıkları girişim ve çalışmalar sonucunda aldıkları desteklerle Divriği’ye önemli bir hizmetler kazandırdıklarını söyledi. Bu yatırımlar çerçevesinde Sivas Valiliği ile Divriği Belediyesi’nin projelendirdiği hayırsever işadamı Sadık Özgür’ün maliyetini üstlendiği Cumhuriyet Meydanı Projesini hayata geçirdiklerini ve şehre hem değer hem de estetik kazandıran önemli bir yatırım kazandırdıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hakan Gök, bu eserin Divriği’ye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Tarihi Arasta Bölgesi’ni Yeniden Canlandırmak Proje”
Divriği ilçe merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı; geçen asırlarda Çarşıbaşı, Tahıl Pazarı, Belediye Meydanı olmak üzere üç işlevi olmuştur. Geçmişte şehir kadısı, esnaf örgütlerine danışarak ekmek, et, yağ vb. temel gereksinim maddelerinin satış fiyatlarını tellallar aracılığıyla Çarşıbaşı’nda ilan eder, devlet duyuruları da burada ahaliye okunurdu. Kentte üretilen her çeşit ürün ve canlı hayvanlar, pazar harcı ödenerek Tahıl Pazarı da denen bu meydanda satılırdı. 1870’lerde belediye örgütü kurulunca kamusal toplantılar, resmi karşılamalar ve duyurular burada yapıldığından Belediye Meydanı da dendi. Tüm bu tarihi bilgiler, kent belleğinde bu alanın kamusal bir mekân olduğunu göstermiştir. Son yıllarda işlevini kaybeden alan; araç parkına dönüşmüştür. Cumhuriyet Meydanı projesinin temel amacı; kent belleğini korumak, kente kent meydanı işlevini yeniden kazandırmak ve meydanla birlikte Tarihi Arasta Bölgesi’ni yeniden canlandırmaktır.Proje’nin finansmanı hemşerimiz olan ve daha önce de okul, hastane, araç gibi birçokhizmetlerle Divriği İlçemize önemli katkılarda bulunan 3S KALE Holding tarafından karşılanmıştır.
Kültürel ve Ekonomik Sürdürülebilirlik
Meydan projesi; yerleşimi M.Ö. 1200’lü yıllara kadar uzanan kentin geçirmiş olduğu bütün zaman dilimlerindeki çeşitli medeniyetleri açık hava müzesi niteliğinde anlatan öğeleri barındırmaktadır. Proje tasarımında; çevresel, ekonomik ve toplumsal tasarım kriterleri göz önünde bulundurulmuş, malzeme seçiminde büyük ölçüde doğal ve yerel malzemeler tercih edilmiştir. Projede, meydanın bakım giderlerini karşılayacak, kiralanabilir kafeler, taksi durağı, turizm ofisi gibi kentin ihtiyaçlarını da karşılayan aktivitesi yüksek donatılara da yer verilmiştir. Kent merkezinde yetersiz kalan yeşil alanı da arttırmak amacıyla, proje alanının yaklaşık %50’si park olarak tasarlanmıştır.
Meydanı Koruma ve Yaşatma İlkesi
Projenin yenilikçi ve farklı olan özelliği; yalnızca bir meydan olarak değil, kent belleğini okutan, bölgenin kültürel ve doğal zenginliklerine vurgu yapan, bu zenginlikleri anlatan, kent sakinlerinin ve kente gelen ziyaretçilerin yararlanabileceği, çok işlevli bir mekân olarak kurgulanmış olmasıdır. Geçmişteki işlevlerini yitirdiği için kentliler tarafından kullanılamayan alandan, proje sonrasında kentin tüm sakinlerinin sosyal ve kültürel olarak faydalanması hedeflenmiştir.
Kent Kültürü ve Turizm/ Ekonomi
Divriği Külliyesi, Türkiye’den UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan ilk yapıttır (1985). Bu eser; Divriği için kent kültürü ve kent belleğini taşıyan çok önemli bir unsurdur. Kentte farklı dönemlere ait tarihi değeri olan başka öğeler de bulunmaktadır.Proje; bu tarihi ve kültürel zenginliklere vurgu yaparak kentin turizm odaklı ekonomik kalkınması için bir çıkış noktası olabilecektir. 2028 yılı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Ulucami-Darüşşifası’nın 800. yıldönümü olacaktır. Anadolu Türk-İslam uygarlığı ve mimarisinin en özgün ve başyapıtı bu eser olduğuna göre o yıl Divriği’de ulusal-uluslararası etkinliklerin düzenleneceği düşünmekteyiz. Bu örnek meydan ve restorasyonları tamamlanacak diğer eserlerle, yerel mimariyi simgeleyen evler ve konaklar, 2028 yıldönümünde etkinlik ve konaklamalara mekânlık edecektir.Projenin hedeflerinden bir diğeri de, Divriği’nin turizm potansiyelini ön plana çıkarmak, kentlilere bir toplanma ve sosyalleşme alanı yaratırken, turistik anlamda da kent tanıtımına katkıda bulunmaktır.
Kent Meydanı Kültür Mekânı Kimliğine Kavuşturuldu
“UNESCO Dünya Mirası Ulucami-Darüşşifa’nın bulunduğu Divriği’de tasarlanan alanda tarihsel meydan-çarşı ilişkisi önemsendi. Geleneksel işlevleriyle alım-satım, duyuru, buluşma, toplanma ve tören mekânları olagelen eski meydanların, günümüzde otoparklara dönüştürülmesinin kent kültürü açısından neden olduğu kayıplar tartışıldı. Yerli halka ve ziyaretçilere çok yönlü hizmet verecek, çarşı dokusu ve kamusal yapılarla bağlantılı örnek bir meydan yaklaşımı düşünüldü. Bu uygulamayla gelenekselle çağdaşı buluşturan, başka meydan tasarımlarına da esin kaynağı olacak bir kültür alanı hedeflendi.Bu tasarımın, 12-13. yüzyıllarda üzerinde yüksek mimarlık eserleri inşa edilmiş eski bir payitaht tabanında uygulanması özel ve anlamlı hedefimiz oldu.Cumhuriyet Meydanı’nın, dört mevsim boyunca ticaret, toplantı, şenlik, tören alanı işlevlerini sürdürürken; öğrencilerin, Divriği’yi ziyaret edenlerin ön bilgiler edinebilecekleri donatı öğeleri ve kent belleği panolarıyla zenginleştirilmiş bir kültür mekânı kimliğine kavuşturulması da sağlandı. ”