“Develi’yi ilgilendiren her iş bizim işimiz” mantığıyla Develi için her alanda hizmet ürettiklerini ve Develi’de önemli işlere imza attıklarını ifade eden Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Develi’de gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili dergimize şu bilgileri verdi: “2014 yılında göreve geldiğimizde 5 yıllık bir planlama içerisine girdik. Tabi bu planlamayı yapmadan öncede ekibimizin SWOT analizini gerçekleştirdik. Bu konuda 5 yıllık bir planlama yaptık. Güçlü yönlerimizin daha da güçlenmesi, zayıf yönlerimizin de daha güçlü hale getirilebilmesi babıyla. Bunun yanı sırada vatandaşlarımıza bazı sözler verdik. Bu yol haritasıyla çıktık ve şuanda da söz verdiğimiz projelerimizin %90’nına yakınına tamamladık. Hatta söz vermediğimiz bir ambalaj atığı toplama merkezi kurduk. Güneş enerji santrali yaptık. Doğalgaz dedik onları yerine getirdik. Verdiğimiz sözleri yerine getirmenin mutluluğuyla burada oturuyoruz. Tabi bunun yanı sıra bizim düşüncemiz şu şekilde; Biz eğer şehr-i emin isek, halkımız bizi buraya layık gördüyse biz de Develi ve Develi Halkı için hiçbir ayrım yapmadan her alanda hizmet üretmek zorundayız. Her iş bizim işimiz mantığıyla olaylara yaklaşıyoruz. Yani bu Develi Belediyesi’nin işi bu Büyükşehir Belediyesinin işi bu falan kurumun işi gibi bir anlayış içerisinde olmadık. Eğer biz Develi Belediye Başkanıysak şehr-i eminsek, bu şehrin, bu insanların neye ihtiyacı varsa biz oradayız. Hangi kurumla ilgili olursa olsun. Bunun örnekleri; işte Araç muayene istasyonu ihtiyacımız vardı. Bu direk Develi Belediyesiyle alakalı bir konu değil ama biz Ulaştırma Bakanlığına giderek bunun ilçemiz için elzem olduğunu söyleyip Kayseri’deki 3. Araç muayene istasyonunu göreve geldikten hemen sonra buraya getirttik. Bir Devlet hastanesi Sağlık Bakanlığı’nın işi ama biz ilçemizde sağlık noktasında mevcut hastanemizin yeterli olmadığını gördüğümüz için milletvekillerimizin, teşkilatımızın da desteğini alarak gidip Sağlık Bakanlığı’ndan bunun ihtiyaç olduğunu belirterek yerini tahsis ettik. Şuanda %85’i tamamlanan 150 yataklı hastanemizin inşaatı bitmek üzere. Dedik ki “Develimizde bakıma muhtaç kimsesi olmayan ama bakma noktasın dada insanların kendi kendilerine yetemeyecek durumda olan kişiler var. Hemen bir proje üreterek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na gittik. Bu da direk Develi Belediyesiyle alakalı bir durum değil. Bakanlığımız projemizi kabul etti ve yukarı Develi’de kimsesiz bakıma muhtaç insanlarımız için engelsiz yaşam merkezimizin inşaatına başladık. Proje bizim ama tüm finansmanını Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan aldığımız bir projemiz. Kısacası bizler göreve geldiğimiz andan burada bu görevi icra ettiğimiz son güne kadar Develi’deki yaşayan insanlarımızın ne ihtiyacı varsa hangi kurum ve kuruşla ilgili olduğuna bakmaksızın, biz o noktada o işin o hizmetin buraya gelebilmesi için elimizden gelen gayretleri gösterdik göstermeye de devam ediyoruz. Yine söylüyorum Develi için her iş bizim işimiz.”
En Büyük Projemiz; Doğalgaz
Bizim en büyük projemiz; Doğalgaz. Ben bunu her programda her konuşmamda söylüyorum. Biz seçim atmosferinde, göreve geldiğimiz günlerde, en kısa sürede doğalgazı buraya getireceğimi söylediğimde birçok muhalefet partileri beyanatlar veriyorlardı ki “Bu seçim yatırımı. 10 yılda Develi’ye doğalgaz gelmez.” Diye. Ama şuan 11 bin aboneye ulaştık biz Doğalgazda. İlçemizin %98’i doğalgazı kullanabilecek düzeyde. Projemizi tamamladık. Sadece %2’lik imarsal sıkıntılardan kaynaklı lokal yerler kaldı.
“Altyapı Çok Meşakkatli Bir İş”
Tabi bu çok meşakkatli bir proje. Neden derseniz? Altyapı meşakkatli ve mutlaka yapılması gereken bir işti. Aynı zamanda da ciddi sıkıntılı bir iştir. Trilyonlarca para yatırırsın ama göze görünmez. Biz bu makamın bize hizmet için emanet edildiğinin bilinciyle kurumlar arası bir üçgen oluşturduk. KCETAŞ’a gittik. “Doğalgaz çalışmalarımız yapılıyor. Altyapımız bozulacak eğer elektrik tellerini yer altına alacaksanız sizde hemen kazın.” Dedik. KASKİ’ye gittik dedik ki “Su borularını değiştirecekseniz bu yollar bozulacak. Onlarla bir bir iletişime geçtik. Telekom’la iletişime geçtik. Derken alt yapıda ne kadar kurumumuz varsa onlarla iletişime geçerek alt yapımızı tamamen yeniledik. Doğalgaz, kanalizasyon ve su hatları, Elektrik, Telekom gibi altyapıdaki tüm alanlarda adeta Develi’nin ameliyatını gerçekleştirerek Altyapımızı komple yeniledik. Hemen akabinde de Türkiye’deki belki de en büyük ve rekor düzeydeki 50 bin ton sıcak asfalt projesiyle alt yapıyı tamamladık. 2018 yılı olarak bu sene devlet tarihinin en büyük asfaltlama ihalesini gerçekleştirerek, geçen yıl 35 bin 2018’de de 50 bin tonluk sıcak asfalt ihalemizle o yollarımızın hepsini sıcak asfaltla güzelleştirdik.
Ambalaj Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisi
Söz verdiğimiz projelerimizin yanı sıra söz vermediğimiz ama ihtiyaç duyduğumuz önemli vizyon projeleri de gerçekleştirdik. Bu projelerimizden olan Ambalaj Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisini hayata geçirdik. Bugün yapsak 4 bin liraya mal olacak bir tesis. Ama bizler bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan aldığımız hibe ile gerçekleştirdik. Bu noktada ben önceki dönem Çevre Ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki Bey’e huzurlarınız çok teşekkür ediyorum. Projemizin gerçekleşmesinde önemli bir katkısı var. Tesisimiz şuan da işleme konuldu. Bu bizim vizyon projelerimizden bir tanesi. Çünkü böylelikle hem uzun vadede Develi Belediyesi’ne bir gelir elde etmiş olduk hem istihdama katkı sağlamış olduk ki orada insanlar çalışıyor. Ve belki de hepsinden önemlisi çevremize de katma değer katmış olduk. Milli ekonomiye de katma değer katmış olduk. Çünkü bir plastik 400 yıl doğada kalıyor ve ekonomiye kazandırılamıyor ya da bizler yaptığımız bu çalışmayla binlerce ağacın kesilmesini önledik. Bizden sonraki nesillere bırakacağımız çevremize de olumlu bir çalışma yapmış olduk. Bu bizim vizyon projelerdendi.
Güneş Enerji Santrali
Yine 2018’de güneş enerji santrali ihalemizi gerçekleştirdik. Şuanda %50 dolayında projemiz tamamlandı. İnşallah 12. Ayın sonuna doğruda panellerimiz yerleştirilecek ve vizyon projemizi de hayata geçirmiş olacağız. Buda bizim için önemli bir 2018 projesi. Belediyemizin tüm hizmet binalarındaki elektrik ihtiyacını kendimizin ürettiği bu enerjiden karşılayacağız. Dolayısıyla enerji için ödediğimiz bütçe kasamızda kalırken aynı zamanda belediyemiz içinde önemli bir katma değer kazandırmış olacağız.
Çanakkale Anıt Parkı’nda Çalışmalar Devam Ediyor
Belki de en sevdiğimiz hassasiyetle üzerinde durduğumuz projelerimizden bir tanesi de kardeş belediyemiz olan İzmit Belediyesi ile ortaklaşa yaptığımız tematik Çanakkale Anıt Parkı Projesi. Şuanda da bitmek üzere inşallah bir ay içerisinde açılış gerçekleştireceğiz. İçerisinde; Çanakkale savaşının sembol değerlerinden olan Çanakkale Anıtı, Seyit Onbaşı, Atatürk ve silah arkadaşlarının heykelleri, Çanakkale destanının gidişatını gösteren rölyefler, o dönemi yansıtan siperler, o dönemi yansıtan topların olduğu Çanakkale Anıt Parkı, içerisine girdiğimiz zaman, o destanı bize çağrıştıran, o atmosferi bizlere yansıtacak mükemmel bir eser olacak. Bizim için büyük ve değerli bir proje. Hatta biz orada Develili hemşehrilerimize güzel bir jest yaptık. Genelkurmay Başkanlığımızla iletişime geçerek, Develi’den gidip de Çanakkale’de şehit olan onların isimlerini Genelkurmay Başkanlığımızdan alarak oradaki parkımıza tek tek isimlerini levhaladık. Şu anda tam tamamlanmadık ama büyük ilgi gördü. Olumlu dönüşler alıyoruz. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nden bir grup öğrenci geldi Tarihçi Ahmet Nedim Kilci hocamızın başkanlığında. Kendisi bana; “Başkanım ben inanıyorum ki binlerce öğrenciyi buraya getireceğiz burada bu duyguyu yaşatacağız.” dediler. O yüzden bir ay içerisinde açacağımız bu proje bizim için gerçekten çok önemli. Belki küçük bir alan ama milli ve manevi duygularımızı ön plana çıkartacak bu küçük alan manevi değeri çok yüksek olacak. Sadece Develi’de değil Kayseri ve bölgede de ilgi görecek bir proje olduğunu düşünüyorum.
“2018’i Âşık Seyrani Yılı İlan Ettik”
2018’de yine yaptığımız güzel bir olgu, Seyrani festivalimizi gerçekleştirdik. 2018’i adeta bir bütün olarak Seyrani yılı ilan ettik. Şiir, kompozisyon ve resim çalışmaları düzenledik. Erciyes’e Seyrani adı altında zirve tırmanışı yaptık. Yine Ağustos ayında güzel bir festivalle onu andık. Türkiye’nin birçok yerinden âşıklarımızı getirdik. Hepsinden önemlisi bir kurula 10 tane Seyrani’nin şiirini tespit ettirerek usta sanatçı Uğur Işılakla anlaşıp onun sesinden bir müzik albümü çıkarttık. Kültür yayını olarak halkımızın hizmetine sunduk. En son olarak da Büyükşehir Belediyemiz Âşık Seyrani adına bir şiir yarışması düzenlemişti. 2200 katılım sağlanmıştı yaklaşık olarak. Onunda sonucu açıklandı. Bunların da üstünde bugüne kadar yapılmayan Âşık Seyrani’mizle alakalı bir çalıştay düzenledik. Kongre düzenledik. Bunun içinde Türkiye genelindeki birçok üniversiteden hatta Türkiye dışındaki birçok üniversiteden 100 akademisyen hocamızı Develimize davet ettik. Onları burada ağırladık ki bu insanlar, Seyrani üzerine çalışmalar yapmış, Seyrani üzerine eserleri olan insanlar. Onları bir araya topladık ve 3-4 günlük bir çalıştay yapıp güzel bir atmosfer oluşturduk. Onu da arkadaşlar bir kitapçık haline getirerek inşallah bunu yine kültür yayını olarak vatandaşlarımıza sunacağız.”