Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer açıklamasında “Bu çağ belki de en çok kimliklerin kaybolduğu bir çağ. İnsanlar gibi kentlerin de kimliklerini yitirdiği bir dönemdeyiz. Ülkemizdeki sakin şehirlere bakarsanız, kent kimliğini en güzel korumuş şehirler olduğunu görürsünüz. Sakin Şehirler Uluslararası Ağı bu temel felsefe üzerine kurulu.” ifadelerine yer verdi.
Peki Nedir Sakin Şehir?
Küreselleşmenin etkisiyle karşı karşıya kaldığımız, insanların daha hızlı hareket etmeleri, daha hızlı çalışmaları ve daha hızlı tüketmeleri için tasarlanan mekânlara dönüşmüş kent yaşamına karşı nefes alan, kimliğini unutmamış, sosyal, zaten bir parçası olarak yaratıldığı doğa ile iç içe ve sağlıklı, sakin kent yaşamını korumak için oluşturulan bir uluslararası ağdır, Cittaslow. Bugün ülkemizde 14 sakin şehir var; Dünya’da ise 208’a ulaştı. Ülkemizdeki sakin şehirlerin ilki İzmir’in Seferihisar İlçesi. Ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı ve Cittaslow Türkiye Koordinatörü.
Sakin Şehir Hareketi Nasıl Doğdu?
1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, İtalya’nın Barolo kentinde “Sakin Yiyecek Birliği (Slow Food)” oluşturuldu. 1989’da Paris’te uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100’den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor. Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen “Sakin Şehir Hareketi”nin temeliyse 1999 yılında İtalya’nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atıldı. Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini vizyonu doğrultusunda, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrini ulusal boyuta taşımıştır. İdealleri kısa zamanda Bra (Francesco Guida), Orvieto (Stefano Cimicchi) ve Positano (Domenico Marrone) belediye başkanları ve Slow Food başkanı Carlo Petrini tarafından benimsenmiştir. Günümüzde 28 ülkede 182 üyeye yayılan Cittaslow hareketinin amacı Slow Food felsefesini kentsel boyuta taşımaktır.
Nasıl Sakin Şehir Olunur?
Geçtiğimiz günlerde bir haber kanalının sorularını yanıtlayan Tunç Soyer, nasıl sakin şehir olunduğu sorusunu “72 tane kriter var, bu kriterlerden her biriyle ilgili en az % 50 başarı şansını sağlamak gerekiyor. Üç temel unsur var bu konuda. Geçmişin zenginliklerine, lezzetlerine, mirasına sahip çıkmak, doğasına sahip çıkmak, kentin gelişmesi için bilim ve sanatı rehber edinmek.” şeklinde yanıtladı.
Sakin Şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kentin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Sakin şehir ilan edilen merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor.