“SAKLI CENNET KEMALİYE TURİZMLE ÖN PLANA ÇIKMAYA BAŞLADI”

Eşsiz doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel değerleriyle de ön plana çıkan Kemaliye’de saklı kalan güzellikleri ve değerleri ortaya çıkarmak noktasında göreve başladığı günden bu güne yoğun bir mesai harcayan Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar’ın bu alandaki çalışmaları meyvelerini veriyor. Doğa, spor, tarih ve kültür turizmi alanında ön plana çıkmaya başlayan Kemaliye, turizmle kalkınmaya başlayan önemli bir turizm cenneti haline gelmeye başladı.

0
2471

Mustafa Haznedar, 2003 yılından bu yana Kemaliye Belediye Başkanı. Üç dönemdir memleketi Kemaliye’ye özveriyle hizmet eden, sevilen ve takdir edilen bir yerel yönetici. Göreve geldiği 2004 yılındaki Kemaliye ile bugünkü Kemaliye kıyaslandığında arada çarpıcı bir fark var. Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, şöyle ifade ediyor aradaki farkı, geçen üç dönemde Kemaliye’nin yaşadığı değişimi: “İlk 2003 yılında geldim. 2004 yılında belediye başkanlığı görevine geldim, Kemaliye halkının teveccühü ile. Baktım; burası ciddi oranda dışarı göç veriyor, buradan kaçan kurtulur havası hâkim. Çok moral bozucuydu, bir yerel yönetici olarak. Eşimle oturduk konuştuk, tartıştık; ‘Ne yaparız, nasıl yaparız, burada nasıl bir fark, bir hareketlilik yaratırız?’ diye. Kemaliye’de hanımların daha aktif, daha etkin olduklarını gördük. Ve bu bizim yol haritamızın da çıkış noktası oldu. Bir otobüs kiraladık, sadece Kemaliye Hanımlarına yönelik kültür gezileri düzenledik. Gaziantep, Beypazarı ve daha birçok farklı kültürel yeri gezip gördüler; ufukları genişledi. Girişimcilik kursları başlattık, meslek eğitimleri düzenledik, sağlık konularında seminerler düzenledik; hepsi hanımlara yönelik. Böyle başladı Kemaliye’de kültür turizmi.

Şehir merkezini 2005 yılında sit alanı ilan ettik; şu an tespit edilmiş 341 yapı var, Bakanlıkça tescilli. Başta çok tepki aldık ama zamanla ilçe merkezindeki tarihi yapılar, buradaki tarihi ve kültürel doku ilgi çekmeye başladı. Merkezde gerçekleştirdiğimiz restorasyon çalışmaları da buna eklenince ilçemizde pansiyonculuk gelişti, yaygınlaştı: şimdi burada boş yer bulmak kolay değil. Kemaliye’deki en büyük değişim de bu oldu diyebilirim rahatlıkla.”

Kemaliye Eski Kooperatif Binası Gençlik ve Kültür Merkezi Olarak Hizmet Verecek

Kemaliye ilçe merkezinde bulunan eski kooperatif binası âtıl, kaderine terk edilmiş bir halde iken Başkan Haznedar’ın girişimleri ile tescillenerek restorasyona uygun hale getirilmiş. Bitme aşamasına gelen binada iç tefrişat çalışmaları da tamamlanınca açılışı yapılarak Kemaliyeli gençlerin hizmetine sunulacak ve yeniden yaşamaya başlayacak.

Tarihi Kentler Birliği ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın da destekleriyle restorasyonu gerçekleştirilmekte olan eski kooperatif, yeni gençlik ve kültür merkezinin toplam maliyeti yaklaşık 700 bin lira. Binada kalorifer ve elektrik sistemi de artık mevcut. Yani burası artık yaz kış Kemaliyeli gençlerin yeni uğrak mekânı olacak. Merkezin, her yıl düzenlenen Kemaliye Kültür ve Doğa Festivali kapsamında açılışını yapmayı planladıklarını belirten Başkan Haznedar, bu yıl 39.’su düzenlenecek festivalin tarihi (24 Haziran) seçim ile çakışınca açılışı ertelediklerini ifade etti.

DÖRTYOLAĞZI MAHALLESİ OTOPARK MEYDANI VE ÇEVRESİ SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ

Kemaliye ilçe merkezinde tarihi ve kültürel dokusuyla dikkat çeken ve bugün artık görülmeye değer bir hale bürünen bir diğer alan da Dörtyolağzı Mahallesi Otopark Meydanı ve çevresi. Kemaliye Belediyesi’nce sağlıklaştırma çalışmalarının sürdüğü bölgede eski bir otel binası ve 24 adet dükkân mevcut. Restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmalarının bitmesinin ardından eski otel binası 9 odalı ve 18 yataklı Kadın Sığınma Evi olarak hizmet vermeye başlayacak. 9 odası bulunan binada da gençlik merkezinde olduğu gibi kalorifer sistemi ve elektrik tesisatı bulunuyor. Proje yine Güneydoğu Kalkınma Ajansı’nın mali ve Tarihi Kentler Birliği’nin de proje desteğiyle hayata geçiriliyor.

“Önce Altyapı Çözüldü, Ardından Yollarımız Yenilendi”

İlçe genelinde 7700 m kanalizasyon hattı döşediklerini kaydeden Başkan Haznedar, “Tüm yollar bozuldu, haliyle. Kanalizasyon hattı çalışmamız bitince hemen ardından bozulan bu yollarımızı kilit parke döşeme işine başladık. 42 bin metrekare kilit parke yapıldı. İlçemizin yolları düzenli, güvenli ve İlçemize yakışır halde artık. Kemaliye Belediyesi olarak Hazineden 2 bin metrekare arazi aldıklarını belirten Başkan Haznedar, bu araziye dükkânlar yapılacak, hafriyat çalışmaları devam ediyor. Ramazan etkinliklerimiz var, yemeğini yapamayacak durumda ailelere özellikle yaşlılara günlük 3 çeşit yemek; mağazalardan alışveriş çekleri veriyoruz. 3 dönemim benim, Şunu yapamadım dediğim bir şey olmadı; ilk 2003 yılında geldim. Tarihi Kentler Birliğini 50 kurucu üyesi arasında yer alan Kemaliye’de tarihi ve kültürel mirası korumak başta olmak üzere özellikle turizm alanında ciddi çalışmalara imza attık. Bunun yanında Kemaliye’nin gelişimine katkı sağlayacak projeler hayata geçirdik. Bu zaman kadar alnımızın akıyla hizmet etmeye çalıştık. Artık gençlerin önünü açmanın, bayrağı gençlere devretmenin zamanı geldi düşüncesindeyim. ” açıklamasında bulundu.

“Kemaliye Karayolu Ulaşım Ağının Yeniden Kilit Noktası Olacak”

Yoğun girişimlerle Kemaliye’nin ulaşım konusundaki sıkıntılarını aşmaya, Kemaliye’yi yeniden, eskiden İpekyolu’nda çok önemli bir merkezdi, ulaşımda önemli bir kavşak haline getirmeye çalıştığını belirten Haznedar, “Ulaştırma Bakanımız hemşerimiz; Refahiyeli, O’nun çok başını ağrıttım. Kemaliye-Dutluca Karayolu için geçen yıl temel atıldı, önümüzdeki yıl da tamamlanmasını bekliyoruz. 22 km uzunluğunda, beton yol olarak inşa edilecek projede; 1.680 m’lik Yakaköy, 2.922 m’lik Kemaliye, 1.539 m’lik Toybelen, 2.995 m’lik Kozlupınar, 2.450 m’lik Yeşilyurt, 1.988 m’lik Vali Recep Yazıcıoğlu ve 2.734 m’lik Dutluca Tünelleri olmak üzere toplam uzunluğu 16.308 m olan 7 adet tek tüp tünel ve 500 m’lik 2 adet teknolojik köprü var. Bitip de hizmete açıldığında Karadeniz’den, Erzincan’dan, Erzurum’dan, Sivas’tan, Gümüşhane’den güneye gidecek trafik Kemaliye üzerinden geçecek; Karadeniz ile Güneydoğu’yu hatta Suriye ve Arap Yarımadası’na kadar birbirine bağlayacak” açıklamasında bulundu.

Karanlık Kanyon’da Sırat on Fırat Asma Köprüsü Projesi

Başkan Haznedar’ın ‘Allah’ın Kemaliye’ye bir lütfu’ olarak nitelediği Karanlık Kanyon, Dünya’da sulu kanyonlar arasında ikinci en uzun kanyon. 500-600 m yüksekliğindeki kayalıkların arasında 17 km boyunca uzanan, yaban hayatın tüm canlılığını koruduğu bir doğa harikası. Şehri boylu boyunca geçen Kadıgölü Şelalesi, Kırkgöz piknik alanı var. Doğal hayat Kemaliye’de hiç bozulmadan varlığını sürdürüyor. Bu alanı doğa ve spor turizmi alanında değerlendirmek istediklerini ve bu yönde çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Haznedar, Karanlık Kanyon’da Dünya çapında ses getirecek bir proje hazırladıklarına dikkat çekti:

“Dünya’nın en uzun ve en yüksek köprüsünü yapmayı planladık, Karanlık Kanyon’a. Kalkınma Bakanlığı ile 3 yıldır proje hazırlıkları devam ediyor. 510 metre yüksekliğinde ve 800 metre uzunluğunda bir asma köprü, Sırat on Fırat Köprüsü Projesi’ni Kalkınma Bakanlığı’na o dönem Cevdet Yılmaz idi, ilettik projemizi. Sağ olsun Cevdet Bey büyük destek verdi bize, proje çizim ihalesini yaptık çalışması devam ediyor. Burada adrenalin sporları yapılacak, camlı seyirlik bölümler yer alacak. Köprünün her iki başında yöresel ürünler ve yiyeceklerin satılacağı alanlar planlıyoruz. Daha çok base jump atlayışları yapılacak. Anadolu Üniversitesi’ne yaptırdığımız fizibilite raporlarına göre ilk yıl sadece bu köprüyü görmek için Kemaliye’ye gelecek turist sayısı 50 bin, sonraki yıllarda ise 100-150 bini olacak.”

Projenin hazırlık sürecini bu kadar uzun sürmesi de yine projenin büyüklüğünden kaynaklanıyor. Zira Dünya’da şu an mevcut bulunan en yüksek köprü, Çin’de doğal hattı geçişi için yapılmış 496 metre yüksekliğinde bir köprü; insan geçişi söz konusu değil. Bu nedenle de güvenlik, sağlamlık ve devamlılık konuları büyük önem kazanıyor. Proje çalışmaları da projenin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak titizlikle yapılıyor.

Her yıl Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları Festivali’ne de ev sahipliği yapan Karanlık Kanyon’da yapılacak köprünün maliyeti 1 milyon 100 bin lirayı buluyor. Proje için Maliye Bakanlığı Yatırımları Hızlandırma Ödeneğinden 350.000, Kalkınma Bakanlığı bütçesinden ise, 750.000 lira ödenek ayrıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.